Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elise Nilsson berätta vad hon kommer att göra första kvällen när hon har fått flytta tillbaka till den lägenhet hon har bott i sedan 1986. Foto: Tiffany Lind/SVT

Ett år efter branden i Ånge – Elise, 86, längtar tillbaka till sin lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Elise Nilsson i Ånge stod i princip påklädd och klar för att åka iväg och fira sin 85-åriga födelsedag morgonen då den explosiva branden i ett lägenhetshus i Ånge bröt ut. En person omkom och Elise och ett tjugotal andra personer blev bostadslösa.

Den då 85-åriga Elise Nilsson stod redo med resväskan i sin lägenhet när en rökdykare knackade på hos henne fredagsmorgonen den 26 november förra året. Strax innan hade hennes brandvarnare tjutit. Hon trodde hon hade glömt något på spisen, men så var det inte.

Det var inte förrän rökdykaren lett henne nedför trapporna och ut på gården som hon insåg allvaret. Hon klarade sig utan skador, men hade andats in rök, och fick undersökas på vårdcentralen. Hon var chockad men blev ompysslad och firad av sin familj i Ovansjö. Det var ju trots allt hennes 85-årsdag.

Storbrand i Ånge

Fick tillbaka det mesta

Elises lägenhet ligger på fjärde våningen, och den var en av få lägenheter på de två övre planen som inte blev helt förstörd i branden. Hon fick tillbaka en stor del av sina tillhörigheter i cirka 30 flyttkartonger efter att de sanerats.

Ganska snabbt efter branden fick hon ett temporärt boende i ett hyreshus några gator bort i centrala Ånge. Men det har aldrig riktigt känts som hemma berättar hon. Elise Nilsson längtar tillbaka till sin gamla lägenhet och samhörigheten i föreningen, där hon hade bott i 35 år när branden utbröt.

Hör Elise Nilsson berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet