Hur kan man spara på sin elkonsumtion när priserna slår nya rekord? Dela med dig av dina elspartips i vår chatt! Foto: SVT

Elpriserna når nya rekordnivåer – vad gör du för att få ner dina elkostnader?

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen steg elpriserna till nya rekordnivåer i norra Sverige. Fyra kronor och 83 öre per kilowattimme är det högsta elpriset någonsin i Norrland.

Hur gör du för att minska elanvändningen i vardagen? Dela med dig av dina bästa elspartips i vår chatt här!

Rekordhögt elpris i norra Sverige – hur påverkas du?

GW • Kör dieselbil istället för EL-bil, sparar jättemycket el på det.

LarsGöran Larsson • Har sänkt i villan med 30% med 3 graders temperatursänkning och tätningar mm. Dock så finns det mest att göra på de offentliga fastigheter vilket inte framgår i debatten.
Energi expert

Byfånen • Inte direkt så man jublar av glädje idag men mellan huvudskakningarna så måste man småle åt tipsen här när det slog till med -25 under natten vilket är precis där mina luftvärmepumpar slutar ge någon värme alls så har haft +14 här inne sedan i morse och finns inget jag kan göra åt saken mer än att använda element med direktverkande el då hela mitt vattenburna system gick sönder, eller förmodligen redan var det när jag köpte kåken, för flera är sedan och trots att jag är försäkrad till max så vet jag att det är kört för mig att anmäla skadan då det så uppenbart varit ett dolt fel innan jag tecknade min försäkring. fram tills november hade jag ett fast elpris på strax under 50 öre per kWh och när vargavintern här slår till med mellan 25 och 40 minusgrader så har mina räkningar legat på i snitt strax över 3000 per månad från dec-apr så med ett i princip tiodubblat pris kan vem som helst räkna ut att med min totala månadsinkomst, pension samt bostadstillägg, på 12000 netto så spelar det ingen roll vad jag gör - den kommer inte att räcka så blir det till att begära mig själv i personlig konkurs till våren om inte tidigare. Men jag har gott om reservdunkar att fylla med bensin och tändstickor har jag så det räcker och tar inte fem öre för att bränna ned huset till grunden och gå vidare i livet därifrån och det känns förjävligt att veta att allt detta är ett skapat problem då det inte finns någon elbrist egentligen men man kan inte påbörja en total elektrifiering av samhället INNAN man byggt åtminstone en bråkdel av alla de 100-tals kärnkraftverk som behöver byggas för att tillgodose elbilar och serverhallar som vi klarat oss utan i alla år innan. Och kom inte dragandes med att det är nödvändigt för klimatet att ställa om för det har aldrig varit bra miljöpolitik att producera och konsumera mer och mer i evinnerlighet utan allt är bara ett påhitt för att göda de redan välbesuttna men svaret kan komma snabbt för till slut slår man tillbaka. Hårt.

Marie • Bor i Västernorrland och är skitförbannad! Dragit ner elanvändningen med 50%, min kostnad ligger nu på mellan 250-400:- om dagen! Har pelletskamin samt ny luft/luft pump. Vad ska jag leva på när elen är betald? Pensionen är låg och ute är det -20, vi har ingen lokaltrafik så bil är ett måste, elbil har jag inte råd med. Vi borde starta ett upprop i norra Sverige! Allt vi producerar här uppe går tydligen till södra Sverige och södra Europa!

Nina persson • Duschar var tredje eller fjärde dag. När jag diskar kastruller fyller jag dem med diskmedel och vatten, använder den till "diskbalja" och diskar upp lite småsaker t ex byttor glas mm. Det gör att jag maskindiskmedel en gång/v eller var tionde dag. Tvättar fulla maskiner, använder kläder lite längre så det inte blir så mycket tvätt. Lagar mycket mat på en gång så man har i flera dagar. Har ytterst få lampor tända då med led eller lågwattslampor. Tittar på några fåtal tv-program/v. Det finns mycket att spara in på bara man tänker sig för.

Göran • Har ett fast pris avtal som löper över flera år. 43 öre per kw-timme.

Eva • Påverkas väldigt mycket! Systemet är sjukt när vi i Norrland som producerar el med hjälp av vattenkraften tvingas betala EU priser för elen! Vi har dessutom MYCKET dyrare kostnader för uppvärmning av bostäder, motorvärmare, transporter och ändå diskrimineras vi av regeringen! Snart kan ingen bo kvar i Norrland. Vi är extremt less nu här i norr på dessa ständigt ökade kostnader!

Har letat fram min gamla pyjamas. • Just nu är allt släckt här hemma. Har inte ens en julbelysning på och 16 grader i huset med bergvärme installerat sedan många år tillbaka. Mitt 3 års avtal gick precis ut när priserna uppe i Norrland klättrade upp mot osannolika höjder och läser hos el leverantören att dom har överskott på el i elområde 1 och 2. Hur går det ihop? Vad skall dessa pengar som vi får betala nu ta vägen någonstans? Inget är ju förändrat här uppe i norr vad jag förstår mer än att vi fått oerhört mycket mer vindkraft. Kommer detta att fortsätta med dessa priser utan att våran regering gör nåt så kommer det bli en katastrof för hela Sverige. Men det tycks inte hända någonting hos våran regering. Jag tycker att dom skall skämmas och det rejält.

Marcus • Har aldrig slösat på el, så hur kan man då spara ?

Har alltid kört diskmaskin mm på timmar då elpriset varit lägre. Temp är redan på 18C. Eldar redan. Har redan bergvärme. Har p-lister i alla fönster.

Ta en titt på PCR EUPHEMIA. Energimyndigheten kan väl kräva att se hur buden på Nordpool ändrats över se senaste 3 åren.

Marie • Har bundit på 35 öre. Fick höra då av min omgivning att det var idiotiskt. Nu känns det bra. Jag brukar snåla med elen i vanliga fall. Men nu när jag har ett bra avtal och det är kallt ute så kör jag värme, tvättmaskin och lampor för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.