Foto: Rogert Svanedal

Flera skadade när persontåg spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

Nattåget från Stockholm till Östersund/Storlien spårade ur i höjd med Stöde, fyra mil väster om Sundsvall, vid sextiden på måndagsmorgonen.

Det rör sig om två vagnar som spårat ur. Ambulans och två styrkor från räddningstjänsten är på plats. Flera av passagerarna ska ha klagat på nack och ryggsmärtor. Tio personer har förts till Stöde vårdcentral med lättare skador och en till Sundsvalls sjukhus. Ett fyrtiotal passagerare har evakuerats från de urspårade vagnarna.

– Vagnarna är utrymda, en person som med nacksmärtor fick tas ut med nackkrage, säger Ellinor Fransson, inre befäl på Räddningstjänsten.

Tågurspårning i Stöde

Totalstopp på sträckan

Evakueringen av den svårast skadade personen komplicerades av att vagnarna lutade.

Det är just nu totalstopp i tågtrafiken på sträckan. Det urspårade tåget har rivit upp en stor del av rälsen vid olycksplatsen. Enligt SJ var det omkring 132 personer inbokade på tåget.

Det är nitton minusgrader på platsen och de evakuerade fördes till en uppvärmd lokal nära olycksplatsen och kommer att bussas därifrån. Passagerare i övriga vagnar fick vänta ombord på tåget.

– Vi fokuserar på resenärerna och de som behöver stöd, säger Dan Olofsson, pressinformatör på SJ.

Ersättningsbussar

Det är enkelspår på platsen där tåget spårade ur. Olyckan kommer att medföra störningar i trafiken.

– Under dagen kommer det att vara stopp på linjen och resenärer kommer att få åka buss, säger Dan Olofsson.

Just nu arbetar SJ med att få fram ersättningsbussar för att köra passagerarna till Storlien och Östersund.

Enligt Trafikverket kommer sträckan att vara avstängd till på onsdag. Området är nu avspärrat eftersom de urspårade vagnarna skadat stolpar och kontaktledningarna. Enligt senare uppgifter ska totalt 15 personer ha skadats, varav 14 under dagen kunde fortsätta sina resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning i Stöde

Mer i ämnet