Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elvy Söderström, om vad de söker. Foto: SVT

Valberedningens ordförande: ”Processen är öppen”

Uppdaterad
Publicerad

– En socialdemokrat som vill, en glad socialdemokrat, en som har kompassen inställd på framtiden.

Det är de egenskaper som Socialdemokraternas valberedning nu letar efter i en framtida socialdemokratisk partiledare, säger ordföranden i valberedningen, Elvy Söderström.

Socialdemokraternas distrikt ute i landet får fram till den 1 oktober på sig att nominera personer till partiledareposten. Därefter ska valberedningen föreslå ett namn innan Socialdemokraternas kongress i november.

– Vi ska i tid till kongressen kunna presentera förslag till partiordförande, om det blir en vecka innan... men ”i tid till”, konstaterar Elvy Söderström.

Vilka egenskaper letar valberedningen efter?

– En socialdemokrat som vill, en glad socialdemokrat, en som har kompassen inställd på framtiden.

”Processen är öppen”

Det finns kritik om att valet av partiledare inte sker i en tillräckligt öppen process. Men Elvy Söderström ifrågasätter vad förespråkarna för en öppen process egentligen vill se.

– De måste berätta för mig vad de menar. Öppen process är det – det har det alltid varit.

Enligt Elvy Söderström verkar det inte vara medlemsomröstning som kritikerna vill se.

– Jag kanske måste få höra vad de syftar på, vad det är de vill. En del partier har haft öppna processer som jag har upplevt väldigt slutna.

– Är det någon som kan berätta vad Liberalerna gjorde? Var det en öppen process? Var det öppen process när till exempel Centerpartiet åkte runt med sina kandidater? Nja, jag vet inte, säger Söderström och fortsätter:

– Vi är ett öppet parti som bjuder in medlemmarna att vara med och fundera och diskutera. Distrikten samlar ihop och vi får förslag på nomineringar av distrikten. Det är bara att vara med.

Vill inte spekulera i kandidater

Sedan Stefan Löfven meddelade sin avgång i söndags har flera röster höjts för en kvinnlig efterträdare.

– Vi ska först ta in det som partiet vill i landet och så får vi se vad det blir. Jag ska varken säga det ena eller andra som lagledare i valberedningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer