På tiden med en kvinnlig statsminister eller fel att fokusera på kön?

Uppdaterad
Publicerad

Det är på tiden att Sverige får en kvinnlig statsminister som små flickor kan se upp till, menar Jonna Sima som är ledarskribent på Aftonbladet.  

– Det är fruktansvärt att reducera kompetenta människor till deras kön, svarar den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe i kvällens Aktuellt.  

Sedan Stefan Löfven aviserade sin avgång i går har spekulationer kring efterträdare florerat – och önskemål om en kvinnlig partiledare förts fram.  

– Det är inte bara en paroll, det är en viktig princip med varannan damernas, säger Jonna Sima. 

Det var under Ingvar Carlssons period som partiledare för Socialdemokraterna som partiets valsedlar utarbetades efter principen ”varannan damernas”. Efter valet 1994 var hälften av socialdemokraterna i regeringen män och hälften kvinnor. 

– Socialdemokraterna kan inte vara ett parti som säger en sak och gör en annan. Nu har det varit två manliga partiledare i rad. Nu är det dags för en kvinna, säger Sima.  

Partiet borde snarare prata om sin vision och välja en partiledare utifrån den, menar Alice Teodorescu Måwe. 

– Det är fruktansvärt att reducera kompetenta människor till deras kön, säger hon. 

”Kön är helt irrelevant”

Alice Teodorescu Måwe menar att den eventuella efterträdarens kön lyfts fram alldeles för mycket. Hon tycker exempelvis att finansministern Magdalena Anderssons kompetens hamnat i skuggan av det faktum att hon är kvinna.

– Personens kön är helt irrelevant, det är det som är poängen med jämställdhet, säger hon.  

– Det är klart att kön spelar roll, säger Jonna Sima som menar att kvinnor inte har haft samma chans att få politisk och ekonomisk makt som män.

Ledarskribenten menar att kvinnor på maktpositioner kan inspirera små flickor.

– När min dotter frågar varför vi inte har haft någon svensk kvinnlig statsminister kan jag inte ge ett vettigt svar.

Är inte det viktigt med förebilder – att flickor och unga kvinnor ser att en kvinna kan bli statsminister?

– Ja om man blir det på sina egna meriter, men inte för att man lyfts fram för att nu är det dags för en kvinna, säger Alice Teodorescu Måwe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.