Maud Olofsson: ”Han var en modig politiker”

Publicerad

– Han har betytt otroligt mycket för min familj privat, säger Maud Olofsson. Emil Källström talar om Fälldin som en av svensk politiks största ledare.

Tidigare centerledaren Maud Olofsson var nära vän med Thorbjörn Fälldin och hans familj. Hon är märkbart rörd när SVT talar med henne.

– Det är en stor saknad man känner när man får reda på att han gått bort. Ändå känner jag mig glad över att han fick leva i 90 år med så fantastiskt liv bakom om sig. Han har betytt otroligt mycket för min familj privat, och för vårt land och vårt parti. Jag är så glad och tacksam över att jag fått lära känna honom och ha honom som förebild i alla år, säger hon.

– Han var så ortoligt värderingsstyrd, stod upp för sin bakgrund med fötterna på jorden, klok som få. Det följde honom hela livet. Han var väldigt präglad av det. Det är också det jag får höra av människor som mött honom. De har stor respekt för honom och jag med, säger Maud Olofsson.

”Uppskattad ledare”

SVT når riksdagsledamoten från Örnsköldsvik, Emil Källström, på semester i Göteborg. Han är också tagen av nyheter om Thorbjörn Fälldins bortgång.

– Jag tänker främst på Solveig, barnen och barnbarnen. Det är en mycket stor man som har lämnat oss, en av svensk politiks största ledare vi kommer länge att minnas Thorbjörns insatser i svensk politik och för Sverige som land, säger han.

Trots att Emil Källström inte var född under Thorbjörn Fälldins tid som statsminister, känner han väl till historien.

-  Thorbjörn nämns ofta i samband med U 137-krisen när en svensk U-båt stod på grund i Karlskronas skärgård. Den episoden speglar varför han blev en  så framgångsrik och uppskattad ledare. Han visade prov på lugn, visdom och tuffhet när han helt enkelt röt ifrån mot supermakten och dessutom avgick med segern, det är få ledare i historien som utmanats på det sättet och han klarade det prickfritt, menar Emil Källström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thorbjörn Fälldin död

Mer i ämnet