En död i legionärssjuka

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person från Domsjö har avlidit av legionärssjuka efter att ha smittats av legionellabakterier. En del av Domsjö Fabriker har till följd av detta stängts med omedelbar verkan.

Utredningar har nämligen inte kunnat fastställa smittans ursprung men Domsjö Fabrikers biologiska rening kan i dagsläget inte uteslutas. Därför har Domsjö Fabriker stängt, den del av bioreningen som innehåller legionellabakterier med omedelbart verkan.

I den pågående utredningen arbetar berörda myndigheter: Smittskyddsenheten i Västernorrland, Länsstyrelsen, Örnsköldsviks kommun, Smittskyddsinstitutet, tillsammans med Domsjö Fabriker.

Legionella

– Det är det första fallet i området på två år och jag bedömer att risken för att smittas fortfarande är liten, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

I hela länet drabbas någon varje år, men de flesta klarar sig. Det är oftast äldre människor, med nedsatt immunförsvar på grund av någon sjukdom, som avlider efter att ha smittats.

– Det som har hänt är oerhört beklagligt och våra tankar går i den här stunden främst till de anhöriga. Eftersom vår rening hittills inte kan uteslutas som smittkälla valde vi att omgående stänga den del av anläggningen som innehåller legionellabakterier. Vi vet av erfarenhet att halten legionellabakterier sjunker till under mätbar nivå, tämligen omgående efter en stängning, säger Patrik Svensson, miljöchef vid Domsjö Fabriker.

För att smittas måste, enligt Smittskyddsinstitutet, legionellabakterier inandas via aerosoler (små vattendroppar), samtidigt som de allra flesta som blir sjuka har nedsatt immunförsvar. Cirka 100 till 150 fall av legionellasmitta rapporteras varje år i Sverige, varav ungefär hälften smittats utomlands. För att utreda smittans ursprung analyserar Smittskyddsinstitutet legionellabakterier från patienten och miljöprover från fabrikens biologiska rening. Analyserna beräknas vara färdiga under slutet av veckan.

Sedan legionellautbrottet 2010, som kunde kopplas till Domsjö Fabrikers rengöringsarbeten, har det inte förekommit några kända fall av legionellasmitta i närområdet. Sedan dess har det tagits fram en metod för riskinventering för tredje man (dvs personer utanför industriområdet). Detta har skett i samråd med berörda myndigheter. Vidtagna åtgärder har, av alla inblandade, ansetts vara tillräckliga.

– Vi hoppas att smittkällan kan fastställas. Det är bra att Domsjö Fabriker agerat på det sätt de gjort. Samtliga parter kommer att träffas senare i veckan, då har vi förmodligen fått fler analyssvar från Smittskyddsinstitutet, avslutar Niclas Jonsson, miljöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legionella

Mer i ämnet