En hel generation fisk är på väg att dö

Uppdaterad
Publicerad

Hela nedre Ljungan är drabbad av fiskdöd. Inte bara vid Stångåns mynning, rapporterar SVTs reporter Fredrik Israelsson.

Fiskdöden är betydligt mer utbredd och drabbar fler fiskarter än man först trodde, inte bara öring och lax.

– I Allstaforsen ligger döda sikar, de verkar vara drabbade av samma åkomma med öppna sår och svamp, säger Fredrik Israelsson som varit ute vid älven under torsdagen.

”Tagen av det jag såg”

Det är inte ovanligt att man ser döda fiskar den här tiden på året. Man vet inte säkert varför de insjuknar, men av någon anledning blir fiskarna försvagade och drabbas av sår som sedan angrips av svamp.

Döda sikar längs Ljungans stränder Foto: SVT

Alla älvar drabbas mer eller mindre, men angreppet i Ljungan är omfattande.

– Jag har sett död fisk förr, men aldrig i den här omfattningen. Jag blev lite tagen av det jag såg, säger Fredrik Israelsson.

Hinner inte leka

Den senaste tiden har föreningen Ljunganfiskarna och Statkraft lagt ner både tid och arbete på att restaurera älven efter flottningen. Laxens och öringens lekplatser har återskapats, något som ska borga för nya yngel som kan föra laxstammen vidare. Som det är nu så dör fisken innan den hunnit leka.

”Det är tragiskt”

Enligt SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ska den här fiskdöden inte utgöra något hot för hela fiskbeståndet eftersom mycket fisk befinner sig ute till havs. Däremot finns risken att en hel generation fisk slås ut.

De sportfiskare som nu besöker Ljungan för att fiska, är bekymrade.

– Det är tragiskt och det är inte roligt att gå och fiska, konstaterar Fredrik Israelsson.

Inslaget om fiskdöden i Ljungan ser du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.