Döda och döende laxar, sikar och öringar kantar Ljungans stränder, provtagning ska ge svar på vad massdöden av fisk i älven beror på.
När vi besöker ett av Ljungans mindre biflöden efter mörkrets inbrott pågår öringsleken för fullt och representanter för fiskevården i älven har gjort intressanta iakttagelser när det gäller öringarna.
– Det jag sett är att den vilda fisken inte har samma svampangrepp dom sjuka fiskarna har, säger Daniel Persson, Ljunganfiskarna.
Ifrågasätter kompensationsodling
Man kan skilja de vildfödda öringarna från de som odlats och släppts ut som yngel genom att titta på fettfenan som är klippt på den odlade fisken. Det är tydligt att vildfisken hittills klarat sig mycket bättre än de odlade.
Vill ha friska fiskar
För Daniel Persson är det glasklart, han vill att kompensationsodlingen i Ljungan upphör helt.
– Det är mycket effektivare och hållbarare. Ska vi ha friska fiskar i framtiden så är vilda bestånd och självreproducerande det vi ska satsa på för kompensationsodling håller inte i längden.
För tidigt
Men enligt SVA är det för tidigt att säga att kompensationsodling hänger ihop med den mystiska fiskdöden.
– Det kan vi inte svara på i dagsläget utan att veta hur mycket vild kontra kompensationsodlad lax som rör sig i älven, säger Charlotte Axén, tf statsveterinär på SVA.