Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Joel” berätta om hur de nya reglerna på HVB-hemmet försvårar hans återhämtning. Foto: SVT

HVB-hem kan inte stoppa vapen och droger – ”Joel” i Kramfors: ”En kille försökte droga ner mig”

Uppdaterad
Publicerad

”Joel” bor på Solgläntans behandlingshem i Kramfors och har varit drogfri i ett år. Han säger att en förutsättning var att personalen kunde stoppa droger från att komma in på hemmet.

Men idag har inte personalen den möjligheten.

– En kille hade med sig knark och försökte droga ner mig, säger han.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, är den myndighet som har tillsyn över landets HVB-hem. Och det är socialtjänstlagen som styr verksamheten. Vissa HVB-hem är behandlingshem för ungdomar som försöker bli av med sitt missbruk,  men trots det förekommer droger.

– Vi är sjuka människor som tar med oss vad vi kan för att fortsätta göra det vi gillar att göra, och vi tror att vi behöver knarka och slåss, säger ”Joel” som vi kan kalla honom.

Det nya arbetssättet som Ivo har infört, innebär att personal bara får titta i ungdomarnas väskor och ta deras mobiltelefoner om ungdomarna själv går med på det. De kan inte heller förhindra besök av gamla kompisar.

”Begränsningarna räddade mitt liv”

Personalen på Solgläntans behandlingshem säger att det är Ivo som börjat tolka lagen hårdare och att det gör att man idag har svårare att utföra sitt uppdrag. Idag kan man inte längre stoppa ungdomarna att ta med sig narkotika och vapen, eller att fortsätta hålla kontakt med langare eller gamla kompisar via mobilen.

– Hade ingen begränsat mig när jag kom hade jag inte suttit här idag och inte varit drogfri ett år. Det här har räddat mitt liv, säger ”Joel” med eftertryck.

Vad är ett HVB-hem?

Hem för vård eller boende (kallas HVB-hem) är ett ställe där man kan placeras om man har problem med exempelvis kriminalitet, droger eller psykisk ohälsa.

Det är socialtjänsten i hemkommunen som beslutar om placeringen och verksamheten styrs av socialtjänstlagen. Det är inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är tillsynsmyndighet och behandlingshemmen drivs av olika aktörer, ofta privata.

Placeringen kan vara allt från bara några veckors akutplacering till upp mot två år, men vanligast är tre till sex månader.

Källor: Socialstyrelsen, Ivo, Nytida och Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.