Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Åberg, avdelningschef Ivo, om förändringen hon vill se. Foto: SVT

Ivo om kritiken mot skärpta regler: ”Svårt att bedriva HVB-hem med dagens kriminalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förstår kritiken från HVB-hem om att de inte längre kan stoppa droger och vapen.

Myndigheten har ändrat sitt arbetssätt, men anser att lagen behöver ändras.

– Vi tolkar inte lagen hårdare, men vi har ändrat vårt arbetssätt för att höra brukare på ett bättre sätt, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo.

SVT Nyheter Västernorrland har varit i kontakt med flera HVB-hem, som är kritiska till att ungdomarnas integritet väger tyngre än behandlingen och säkerheten på hemmen. Konsekvensen är att personalen inte får gå igenom ungdomarnas väskor eller hindra dem från att använda sina mobiltelefoner.

Hårdare klimat idag

Solgläntans behandlingshem i Kramfors vittnar om att de ungdomar som kommer dit idag har ett hårdare klimat bakom sig, med tyngre kriminalitet och gängvåld i bagaget.

Det är en bild som delas av Marie Åberg på Ivo.

– Här ser vi ett behov av en översyn av lagstiftningen. De som placeras på HVB idag är inte den målgrupp man hade när lagstiftningen skrevs, säger hon.

Vad är ett HVB-hem?

Hem för vård eller boende (kallas HVB-hem) är ett ställe där man kan placeras om man har problem med exempelvis kriminalitet, droger eller psykisk ohälsa.

Det är socialtjänsten i hemkommunen som beslutar om placeringen och verksamheten styrs av socialtjänstlagen. Det är inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är tillsynsmyndighet och behandlingshemmen drivs av olika aktörer, ofta privata.

Placeringen kan vara allt från bara några veckors akutplacering till upp mot två år, men vanligast är tre till sex månader.

Källor: Socialstyrelsen, Ivo, Nytida och Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.