Övik Pride lockade flera hundra människor att manifestera för allas lika värde under lördagen. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

En parad för kärleken

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen tågade hundratals människor från hamnen i Örnsköldsvik genom stadens gator till Stora torget i ett glatt – och lika färgglatt – pridetåg.

Övik Pride hölls för första gången i fjol som en manifestation för HBTQ-personers rättigheter och på lördagen var det dags för andra upplagan. Vid 13-tiden började folk flockas nere vid Arken och en timme senare hade skaran vuxit till flera hundra personer som började tåga upp mot torget. Många regnbågsflaggor, ansiktsmålningar och politiska fanor men lite hud. Det blåste friskt från havet.

Initiativtagaren Emil Nordfjell från SSU hälsade pridetåget välkommet till torget tillsammans med Alexander Boström från MUF. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Många partier på plats

Bakom paraden stod SSU Örnsköldsvik med 19-årige Emil Nordfjell som initiativtagare. Han och Alexander Boström från MUF välkomnade folksamlingen till torget.

– I dag är ingen av oss röd eller blå, i dag bär vi bara regnbågens färger. Jag är så glad och stolt att se er alla här, sa Emil Nordfjell till ett öronbedövande jubel.

De flesta partier fanns representerade i tåget och trots att ett viktigt val är bara några veckor bort var det mer kärlek än röstfiske i luften. Centerpartiets Emil Källström och kommunalrådet Per Nylén (S) var nästa talare på scenen och när Källström ville krama Nylén kontrade denne.

– Då vill jag ge dig en puss!

Kämpar mot sunkiga normer

Efter underhållning i form av både musik och dans utvecklade Nordfjell sina tankar kring Pride.

– För mig är Pride lika viktigt på ett personligt plan som ett politiskt. Det handlar om att kämpa mot sunkiga normer och driva på för reformer. Sedan jag föddes 1999 har mycket hänt, som att lesbiska tillåts att inseminera och att det sedan 2009 är tillåtet med samkönade äktenskap i Sverige, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

– I dag går jag i Pride speciellt för att nazistiska och homofoba NMR marscherar i Stockholm. Jag kan inte förstå hur man kan tillåta sådant men vi är många fler och starkare tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.