Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En jävla massa flugor” – Janne Peterson i Sundsvall är en av många på jakt efter flugtejp. Häng med in i några av butikerna där hyllorna med flugfällor gapar tomma. Foto: Løchen, Per & Anna Beijron/SVT

Fluginvasion skapar rusning efter flugfällor i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har det fullkomligt exploderat av flugor. Hos flera butikskedjor i Birsta i Sundsvall är det helt slut på flugtejp.

– Vi fick i morse, men hälften försvann direkt, och nu är det tomt igen, säger butikssäljaren Katarina Granquist.

Flera av kunderna SVT träffar har lite olika knep för att få bukt med flugorna. Men många är på jakt efter just flugtejp eller flugfällor som de kallas.

– Jag letar klisterflugremsor. Det är en jävla massa flugor, säger Janne Peterson.

Slut i flera städer

På flera håll i Sundsvallsområdet har det slagit till och blivit väldigt mycket flugor på några dagar. Det har också varit ovanligt varmt för årstiden.

På två butikskedjor som vi besöker är flugfällorna helt slut. En av kedjorna har gott av produkten på andra håll i landet, men i Sundsvall, Östersund och Lund är lagersaldot i butik noll på onsdagen.

Följ med in i butikerna och se var hyllorna gapar tomma och hör hur ganska luttrade Sundsvallsbor hanterar situationen i videon ovan. Och i klippet här under förklarar Anticimex vad anstormningen kan bero på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Brandin på Anticimex förklarar varför det är så mycket flugor på en del håll redan nu i maj. Sopor och hur man förvarar mat kan ha stor betydelse. Foto: privat, Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.