Enhetschefen och tidigare basketspelaren Sasha Cavic delar med sig av fem tips för framgångsrikt ledarskap. Foto: arkivbild, Anna Beijron SVT

Enhetschefens recept för att behålla vårdanställda i Sundsvall: ”Man måste lyssna in personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Han förespråkar medmänsklighet och omtanke, en tydlig strategi och ett närvarande ledarskap. Sasha Cavic är enhetschef på barnavdelningen på Sundsvalls sjukhus och under hans tid på avdelningen har man lyckats bli fri från beroendet av hyrpersonal.

Sasha Cavic säger att han älskar att jobba med barn, att se människor växa och att bilda bra team på en arbetsplats. ”Alla i gruppen är viktiga”. Han har spelat elitbasket och varit i klubbar som Solna och Sundsvall Dragons och även jobbat som basketcoach i Umeå. Från idrottsvärlden har han tagit med sig många tankar kring lagarbete som är minst lika viktigt på en arbetsplats, menar han.

Ledarskapet är centralt för att få människor att trivas på sitt arbete menar han och hans arbetsgivare har lyft avdelningens jobb som ett gott exempel där man lyckas minska beroendet av hyrpersonal väsentligt.

– Det var svårt att klippa bandet med hyrsjuksköterskor för de gav ändå en slags trygghet och besitter mycket kompetens. Å andra sidan, vill man utveckla sin egen verksamhet så måste man fatta beslut och ge ansvar och utvecklingsmöjligheter till den personal man har, säger Cavic.

Struktur och strategi

Tidigare var en tredjedel av sjukskötersketjänsterna på avdelningen inhyrda från bemanningsbolag. Men som enhetschef beslutade sig Sasha Cavic för att avveckla hyrpersonalen och byggde sedan upp teamet på arbetsplatsen utifrån den personal som fanns, och kompletterade genom att anställa.

På ett år har fem nya sjuksköterskor anställts.

– Vi har många nyutbildade och jag sökte de med erfarenhet för att öka kompetensen. Jag ville skapa ett team som ska göra ett bra jobb för att barnet ska få möjlighet till bra vård. Om jag inte har rätt team och kunniga medarbetare blir det svårt.

Framhåller teamet

Samtidigt är han noga med tona ner sin egen roll i sammanhanget.

– Jag önskar att jag kunde ta äran åt mig och säga att det var jag som gjorde resultat, men det är personalen som gjort ett fantastiskt bra jobb. Sedan har jag kanske varit bra på att komplettera gänget med rätt strategi, och tagit ansvar.

Hör Sasha Cavics tankar om ledarskap – vad har han tagit med sig från idrotten? – och vad som varit centralt i förändringsarbetet, i klippet ovan.

KOSTNADER HYRPERSONAL

Region Västernorrlands kostnader för hyrpersonal uppgick till knappt 200 miljoner kronor under det första halvåret i år. Det är en minskning med 8,6 procent jämfört med samma tid i fjol.

Kostnaderna är högre än vad regionen önskar och målet är att minska andelen inhyrd personal, bland annat genom förändrade arbetssätt och ökad samverkan inom länet.

källa: region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.