– Det är inte summorna i spelandet som kännetecknar om du är beroende eller inte. Det är ditt beteende, säger Erika Kannenberg med mångårig egen erfarenhet av spelmissbruk.

Erika spelade bort allt

Uppdaterad
Publicerad

Erika Kannenbergs spelande ruinerade hela familjens ekonomi. – Jag har tömt alla konton fullständigt. Både mina egna, min familjs och mina barns, berättar hon.

Allt fler kvinnor blir spelberoende, enligt färska siffror från Folkhälsomyndigheten.

På en föreläsning i Sundsvall nyligen berättade Erika Kannenberg om sitt mångåriga spelmissbruk – och vad som kännetecknar ett beroende.

Spelberoende – Västernorrland

– Det är inte summorna i spelandet som kännetecknar om du är beroende eller inte. Det är ditt beteende, säger hon.

Började i tonåren

Spelmarknaden har haft en explosionsartad utveckling de senaste åren, inte minst på nätet.

Och enligt statistiken har andelen spelande kvinnor ökat dramatiskt.

Erika Kannenberg började spela när hon var 13-14 år. För henne blev spelandet till slut till ett missbruk som hon fått brottas med under större delen av sitt vuxna liv.

Extra skambelagt för kvinnor

Två gånger har hon varit nere på botten, med en privatekonomi och en tillvaro i spillror.

För åtta år sedan sökte hon hjälp och var på behandlingshem i åtta månader. Sedan dess har hon varit ”vit”.

Erika Kannenberg menar att spellberoende är extra skuld- och skambelagt bland kvinnor.

Föll för reklamen

– Många kvinnor vågar inte berätta att de är spelberoende, att de sitter och spelar hemma framför datorn. Det blir en avkoppling i all stress och med alla saker som ska hinnas med, säger hon.

– För ett par år sedan dök det också upp reklam för spelande riktat just till kvinnor. Och just då så tror jag det var många som provade på och dessväre också fastnade i det.

”Vill inte lämna hus och hem”

Kändes det så för dig, extra skamfyllt för att du var kvinna?

– Ja. Jag var åtta månader på behandlingshem för mitt spelmissbruk. Och under den tiden var jag ensam kvinna där. Men jag förstod att det var många fler spelberoende kvinnor på väg in – men de kom aldrig, just med den ursäkten att de inte kunde lämna hus och hem.

Ny lagstiftning från årsskiftet

Den 1 januari 2018 kommer en ny lag som sorterar in spelberoende under socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen – precis som exempelvis missbruk av droger och alkohol. Det innebär att kommuner och landsting blir ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar. Lagstiftarna hoppas att det ska bidra till att bromsa den negativa utvecklingen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende – Västernorrland

Mer i ämnet