Erkänner vandalisering av isdraken

Uppdaterad
Publicerad

En ung man har nu erkänt att han vandaliserat isdraken på Sundsvalls torg. Mannen har också betalat skadestånd.

Isdraken på Stora Torget i Sundsvall fick stå orörd i tre dagar innan den vandaliserades. SVT Västernorrland kunde dagen efter visa en film som cirkulerat på sociala medier där en ung man syntes vräka omkull delar av isskulpturen.

Nu har en ung man erkänt vandaliseringen och även betalat ett skadestånd till kommunen och Julstadens sponsorer.

Isdraken vandaliserad

– I och med det är saken nu utagerad från vår sida. Det här kan förhoppningsvis betyda att vi kan bygga upp en ny drake nästa vinter, för det här är ett konstverk som verkligen uppskattas av Sundsvallsborna – inte minst av barnen, säger Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget i ett pressmeddelande.

– Det blev tyvärr ett ganska komplicerat och långdragigt utredningsärende, eftersom de många vittnesuppgifterna var så motstridiga. Men det känns skönt att sanningen till sist kröp fram och vi hoppas att vi slipper skadegörelse om draken byggs upp igen nästa vinter, säger Hanna Rolinder, förundersökningsledare Polisen Sundsvall.

Den unge mannen fick betala 10 000 kronor i skadestånd för sitt tilltag.

Isdraken

Isdraken byggdes av iskonstnären Lennart Landh och hans son Oscar som använde 40 isblock á 120 kilo för att skapa konstverket. Isdraken fick stå i tre dagar efter att den hade färdigställts. Skulpturens vingar skadades då svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isdraken vandaliserad

Mer i ämnet