Polisen utreder vandalisering av isdraken

Uppdaterad
Publicerad

Vandaliseringen av isdraken på Stora torget i Sundsvall har väckt omfattande reaktioner, både i sociala medier och bland folk i centrala Sundsvall. Och nu inleder polisen en utredning.

Det droppar som tårar från isdrakens huvud där den står i mildvädret, vingklippt på torget och det är nog inte det märkliga vintervädret utan snarare helgens vandalisering som är mest sorglig.

Framför en mobilkamera demolerade en ung man isdrakens vingar, en film som sedan snabbt spreds på sociala medier.

Isdraken vandaliserad

Strid ström av besökare

Under dagen har det varit en strid ström av människor till torget och draken. Man tittar på skadorna, fotograferar och alla har en synpunkt på det som hänt.

– Det är åt helsike, att de inte kan låta bli någonting, det här blir väl som med bocken i Gävle, konstaterar Bo Viklund som tillsammans med Siv Berglund hade hoppats på att få se draken i helt skick.

Siv tycker att vandaliseringen är ett slag mot Sundsvall.

– Det är pengar som Sundsvall har betalat. Och de som gjort draken, vilket arbete de har lagt ned, säger hon.

Kostat 60 000

Det tog två iskonstnärer en vecka att färdigställa isdraken som totalt har kostat omkring 60 tusen kronor. Händelsen är nu polisanmäld och polisen har inlett en utredning.

– Vi ska sammanställa de tips som finns och vi ska titta på de filmer som har figurerat på olika sociala medier och vi ska ta tag i det här och det finns en stor möjlighet att vi kan se vem som gjort det här, säger Hanna Rolinder, polisen i Medelpad.

– Det finns mycket bra uppgifter som vi måste sammanställa, konstaterar hon.

Kommer inte att renoveras

Men någon renovering efter vandaliseringen av draken blir det inte.

– De som gör det här är iskonstnärer som åker över hela världen så de har ett tight schema och är på andra orter och sen har vi inte finansieringen, vi hade bara råd med en drake, säger Maria Åslin på Näringslivsbolaget i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isdraken vandaliserad

Mer i ämnet