ETC startar i Sundsvall

Publicerad

I dag ser en ny papperstidning dagens ljus i Sundsvall och Timrå. Det är tidningen ETC som kommer att komma ut en gång i veckan. De tror att dom kommer att fylla ett hål i Sundsvalls nyhetsflöde, efter att Dagbladet las ner i mars.
– Vi tycker att det saknas en röst i Sundsvall, säger Andreas Stickler, som är redaktör.

ETC är en rödgrön nyhetstidning som redan finns på fem orter i Sverige. Sundsvall blir nu den sjätte. Andreas Stickler utgör Sundsvallsredaktionen tillsammans med Thomas Ekenberg. De tror inte att de kan konkurrera med väletablerade Sundsvalls Tidning, men säger att de vill stå för en alternativ röst i Sundsvall och Timrå.

– Vi vill hitta vår nisch, och den nisch som ETC står för. De har en värdegrund de står på, gällande miljöfrågor, rättvisa, solidaritet. Sedan kommer vi naturligtvis ha vanlig lokalbevakning med nöje, nyheter, skola, landsting, och sådär, men vi måste ändå hitta vår röst i det här sammanhanget, säger Andreas Sickler.

”Kommer göra skillnad”

Det var redan i slutet av februari som ETC sa att de ville starta en tidning i Sundsvall – om tidningen fick in 700 prenumeranter och två miljoner kronor i läsarlån. Först för två och en halv vecka sedan tog beslutet om vilka som faktiskt ska producera tidningen. Andreas Stickler hoppas att prenumeranterna ökar till 2 000 innan årsskiftet.

– Men jag tror bara det faktum att vi finns kommer att göra skillnad för läsarna, oavsett om de läser oss eller inte. Sundsvalls Tidning kommer att vara lite mer på tårna och säkert ändra infallsvinklar när de vet att det finns en annan tidning som bevakar samma saker.

Det är ju svårt för tidningar att gå runt i dag – kommer ETC i Sundsvall att överleva?

– Det tror jag. Det här konceptet har fungerat på andra orter i ett antal år, och jag tror att Sundsvall absolut har det intresse som krävs, säger Andreas Stickler.

”Bra att alla får yttra sig”

Ute på stan i Sundsvall var reaktionerna positiva.

– Självklart är det bra att alla får yttra sig, och eftersom ST är en liberal tidning tycker jag att det är bra att det kommer en röd tidning, säger Hanna Ådahl.

Christer Engman är också positiv till etableringen, men är skeptisk till dess överlevnad.

Jag har svårt att tro det, eftersom det är så mycket på internet idag. Den äldre generationen kanske, men för yngre är det nog fortfarande internet som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer