Ett års fängelse för kraftverkssabotage

Uppdaterad
Publicerad

NJURUNDA En 71-årig man från Njurunda söder om Sundsvall döms till ett års fängelse av Sundsvalls tingsrätt, bland annat för att ha försökt sabotera minikraftverket i Skärsätt, Njurunda.

71-åringen har åtalats för att han vid flera tillfällen tagit sig in på kraftverksområdet och på olika sätt försökt förstöra anläggningen.

Vid ett tillfälle såg han till att vatten pumpades in i kraftstationshuset.

Vid ett annat tillfälle släppte mannen ner ett armeringsjärn vid en dammlucka vid anläggningen, så att det forslades nerströms mot kraftstationen och så när förstörde turbinens löphjul – vilket hade orsakat skador för över en halv miljon kronor.

71-åringen har också åtalats för oegentligheter i samband med skogsaffärer.

Han fälls på sex åtalspunkter – olaga intrång, egenmäktigt förfarande, trolöshet mot huvudman, försök till grov skadegörelse, miljöbrott och urkundsförfalskning. Domen blir ett års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.