Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elina Backlund Arab (S), Johnny Lundin (C) och Viktoria Jansson (M) under presskonferensen gällande framtidens sjukhusstruktur i region Västernorrland. Foto: Per-Erik Ström

Stora nedskärningar att vänta på Sollefteå sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Västernorrland går vidare med konsultförslaget att lägga ner verksamhet vid Sollefteå sjukhus. Det framkom vid en presskonferens som Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna kallat till under tisdagen.

Den 12 april presenterades en konsultrapport från Ernst & Young om att stänga flera verksamheter på Sollefteå sjukhus. Under måndagen hölls en pressträff där den politiska majoriteten i region Västernorrland berättade att de går vidare med en fördjupad utredning av förslaget.

– Vården för våra mest sjuka äldre är prioriterad och vi är överens om att en omställning måste göras, sa Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid presskonferensen.

Konsulternas förslag går ut på att koncentrera specialistvården i länet till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus, och att Sollefteå i huvudsak ska bedriva geriatrisk vård för äldre multisjuka patienter i upptagningsområdet.

– Framför allt innebär det här en rejäl satsning på primärvården i Sollefteå och Kramfors kommuner, men också i Västernorrland som helhet och det är en absolut nödvändighet, säger Johnny Lundin (C), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Fullständigt beslut tas i höst

Hälso- och sjukvårdsnämnden är nu ansvarig för arbetet framåt.

– Vi kommer se till att verksamheten tillsammans med utredarna jobbar fram vad som är möjligt utifrån patientsäkerhet, akutomhändertagande, transporter och beredskapsfrågan, säger Elina Backlund Arab (S).

Det fullständiga beslutet kommer tas i fullmäktige i höst, med genomförandeplan.

Hör politikerna förklara vad det här kommer betyda för Sollefteå sjukhus i klippet.

Tidplan för den politiska processen

8 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsutskottet

17 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsnämnden

29 maj – förslaget bereds i finansutskottet

5 juni – förslaget bereds i regionstyrelsen

18-19 juni – inriktningsbeslut avseende etapp två fattas i regionfullmäktige

Under hösten 2024 påbörjas en fördjupad utredning av inriktningsbeslutet. Tidigast i slutet av året fattas skarpa politiska beslut kring den framtida sjukhusstrukturen.

Källa: rvn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.