Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Missnöjet växer bland sjukhuspersonalen i Sollefteå över konsultförslaget – hela ambulansintaget på sjukhuset fylldes av personal idag som ville markera sin protest mot förslaget som innebär att sjukhuset reduceras till vårdplats för äldre. Nu tar man strid – hör mer i klippet Foto: Pierre Ragnehag

Uppror bland vårdpersonal i Sollefteå – kräver att politikerna överger sjukhusförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Chocken över konsultförslaget som skulle förvandla Sollefteå sjukhus till en större vårdcentral har nu övergått till ilska och stridslystnad bland personalen.

– Sjukhus behövs, det är bara så. Även i den här delen av Västernorrland. Politikerna borde skämmas, säger iva-sköterskan Lena Hedström Asplund.

Den politiska ledningen för Region Västernorrland gav för en tid sedan ett konsultföretag i uppdrag att lägga fram ett förslag för hur den framtida sjukhusstrukturen i länet ska se ut, med hänsyn till ekonomi och personalresurser.

Förslaget går ut på att koncentrera all specialiserad sjukhusvård till Örnsköldsvik och Sundsvall.

Sjukhusstriden i Sollefteå

”Får aldrig jobba i lugn och ro”

Skulle förslaget klubbas igenom av regionfullmäktige skulle det innebära att Sollefteå sjukhus, likt Härnösands sjukhus en gång, förvandlas till en större hälsocentral – med dagöppen akutmottagning och med inriktning på vård av äldre och multisjuka patienter.

För sjukhuspersonalen blev förslaget en kalldusch. Nu har man samlat sig och bildat en proteströrelse. På måndagen hade en stor del av vårdpersonalen samlats på sjukhuset för att uttrycka ilska och besvikelse.

Hör om oron hos vårdpersonalen och iva-sköterskan Lena Hedström Asplund om hur hon känner sig misshandlad som anställd i videon här ovan.

Förlaget om Sollefteå sjukhus

I början av april i år presenterades förslaget – här är hörnstenarna i det:

• Nej till återstart av BB och akutkirurgin i Sollefteå

• Behåll akutmottagningen i Sollefteå nattöppen tills vidare

• Satsa på vården och omhändertagandet av äldre multisjuka patienter i Sollefteå sjukhus upptagningsområde

• Samla specialistvården på Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus – konsulternas förslag är att det mesta av operationsverksamheten i Sollefteå inklusive ortopedin läggs ner

• Avveckla slutenvårdsplatserna inom barnsjukvården i Sollefteå

• Stärk primärvården i hela regionen genom en ökad finansiering.

Källa: Ernst & Young

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet