Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Rocksén, förste vice ordförande i Läkarförbundet och verksam i Örnsköldsvik anser att analysen av patientsäkerheten i det nya förslaget om Sollefteå sjukhus inte är utförd på ett korrekt sätt. Hör honom berätta i klippet. Foto: Julija Sidner, SVT

Rocksén om sjukhusförslaget: ”Nedmontering av akutvården”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens presskonferens presenterades en rad förslag på förändringar vid Sollefteå sjukhus. Sveriges läkarförbunds förste vice ordförande Lars Rocksén är minst sagt kritisk.

– En nedmontering av den akuta vården som det här förslaget beskriver betyder att man inte har tillgång till akutvård i en stor del av länet, säger Rocksén.

Om konsulternas förslag skulle gå igenom skulle det i praktiken innebära att Sollefteå sjukhus reduceras till en större hälsocentral med akutmottagning.

Rocksén som är verksam vid Örnsköldsviks sjukhus menar att om det händer finns det en risk att patienter har för lång väg till den akuta vården och att personalens arbetsmiljö blir påverkad.

Sjukhusstriden i Sollefteå

– Att jobba inom en vård där man inte har tillgång till alla resurser som ett akutsjukhus har, känns otryggt. Alla delar i vårdkedjan måste kunna hantera patienterna på ett säkert och tryggt sätt för att man ska känna sig trygg i sitt arbete, säger Rocksén.

Kommer inte hinna förankras

I juni kommer det slutliga beslutet om förslaget går igenom eller inte tas. Den tiden är för kort menar Rocksén.

– Jag gör bedömningen att det här inte kommer hinna förankras hos befolkningen eller personalen, men om politikerna beslutar att det här ska genomföras utan den förankringen så får det stå för dem, säger Rocksen.

Ska ni från Läkarförbundet åka ut och prata med verksamheterna?

– Jag tycker att det är viktigare att politikerna åker ut och pratar med personalen. Det är ett problem idag att vi har en frånvarande ledning som aldrig syns i verksamheterna och som aldrig träffar personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet