Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad några kvinnor i Örnsköldsvik tycker om beskedet. Foto: Julija Sidner/SVT

Förlossningen i Örnsköldsvik stänger i juli på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i Örnsköldsvik kommer att hålla stängt under fyra veckor i juli. Skälet är enligt regionledningen att säkerställa arbetsmiljön på förlossningsavdelningarna både i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Ett 60-tal blivande mammor berörs av beslutet.

Mellan den 29 juni och 29 juli kommer födande kvinnor i Örnsköldsvik istället att hänvisas till Sundsvall. Förra året hölls förlossningen stängd till följd av barnläkarbrist i barnsjukvården vid Örnsköldsviks sjukhus, medan 2024 års stängning handlar om läkarbrist på själva förlossningen.

Orsaken: Nationella hyrbemanningsavtal

Enligt Helena Dahlin, verksamhetschef för kvinnosjukvården, är det bland annat en följd av det nationella hyrbemanningsavtal som region Västernorrland har ingått tillsammans med landets övriga regioner, som börjar gälla i april 2024. Det innebär bland annat att de inte vet hur mycket personal som finns förrän i april.

– Stängningen gör att vi kan bemanna upp i Sundsvall så att både patientsäkerhet och arbetsmiljö säkerställs. Att vi nu tidigt fattat beslut om stängning gör också att vi har tid att planera så att övergången blir så smidig som möjligt, skriver Helena Dalin i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.