Den vanvårdade ettåriga flickan blir målsägare när rättegången mot hennes föräldrar hålls i januari. Foto: SVT / arkiv

Ettåringen får juridiskt ombud

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 januari hålls rättegången mot det föräldrapar som lämnade sin ettåriga dotter ensam i lägenheten i Bergsåker i Sundsvall för två år sedan.

Den nu treåriga flickan, som tillsammans med sitt fyraåriga syskon har omhändertagits av socialtjänsten enligt LVU (Lagen om vård av unga), är alltså målsägare vid den kommande rättegången och kommer där att företrädas av ett juridiskt ombud.

Kammaråklagare Stina Sjöqvist som väckt åtal mot flickans föräldrar har gjort en framställan om förordnande av juridiskt ombud till Sundsvalls tingsrätt.

Gravt vanvårdad

Det hela uppdagades när föräldraparet, 25 och 30 år gamla, hade gripits misstänkta för en stöld på en bensinmack söder om Sundsvall.

När husrannsakan skulle göras i deras hem upptäcktes den gravt vanvårdade ettåringen, i sin egen avföring i den mycket varma och instängda lägenheten.

Föräldraparet åtalades under torsdagen för bland annat framkallande av fara för annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet