Foto: SVT / arkiv

EU-miljoner till projektering för dubbelspår på Ostkustbanan

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket får EU-bidrag till fyra järnvägsprojekt, däribland 37 miljoner kronor till att utreda dubbelspår på en del av Ostkustbanan norr om Gävle. Detta är en del av en satsning på dubbelspår på hela sträckan Gävle–Härnösand.

Fyra av Trafikverkets planerade projekt får totalt 59 miljoner euro i EU-bidrag från CEF, Connecting Europe Facility. Däribland 3,5 miljoner euro, motsvarande runt 37 miljoner kronor, för en utredning av dubbelspår på en del av sträckan av Ostkustbanan norr om Gävle.

Det handlar om en fyra mil lång sträcka av Ostkustbanan mellan Gävle och Kringlan/Axmartavlan.

Utbyggnad av Ostkustbanan

Medfinansiering från CEF går till viktig infrastruktur och ges både till studier och till genomförande av infrastrukturprojekt. Stödet från CEF är på mellan 10 och 50 procent av projektens totala budget.

Länssamarbete

– Utfallet av den senaste ansökningsomgången i CEF visar att Trafikverket har projekt som EU är villiga att medfinansiera, säger Per Olof Lingwall, Nationell koordinator för CEF på Trafikverket, på myndighetens webbplats.

Sedan en tid tillbaka samarbetar Västernorrlands och Gävleborgs län för ett dubbelspår längs hela sträckan mellan Gävle och Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Ostkustbanan

Mer i ämnet