Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har tåget gått? SVT:s reporter försöker få syn på framtiden för Ostkustbanan. Vart är vi på väg? I klippet ger reder vi ut läget – på spåret. Foto: svt

Dubbelspår på Ostkustbanan – en hett omdebatterad järnväg

Uppdaterad
Publicerad

Ostkustbanan – 40 mil järnväg mellan Sundsvall och Stockholm som orsakat politiskt bråk i åratal.

Den beskrivs som en transportled, livsviktig för utvecklingen av Norrland – och i stort behov av upprustning. Men besked om framtiden tycks dröja.

Det är en järnvägssträcka som är hårt belastad, men där det går långsamt med många stopp. Ostkustbanan måste rustas upp och få dubbla spår för att öka kapaciteten och göra resorna från och till norra Sverige snabbare.

Det är kravet som drivs politiskt av bolaget Nya Ostkustbanan, som ägs av Region Gävleborg och Region Västernorrland samt kommunerna Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Nordanstig, Sundsvall, Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik.

Utbyggnad av Ostkustbanan

För Västernorrlands del är den 15 kilometer långa sträckan mellan Sundsvall och Dingersjö påbörjad – men det är många mil kvar.

Trafikverket om läget i för Ostkustbanan – just nu

I klippet förklarar SVT:s reporter turerna kring Ostkustbanan – hör också statsminister Ulf Kristerssons (M) DUBBLA löften om dubbelspår under valrörelsen.

Ulf Kristersson på besök i Sundsvall i augusti 2022 och på Sandö i april 2023. Han gav samma besked om Ostkustbanan vid bägge besöken. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Vad innebär dubbelspår?

Ett dubbelspår består av två parallella järnvägsspår där tåg kan köra på varsitt spår utan att påverka varandra. Om det uppstår till exempel ett signalfel eller fordonsfel kan tågtrafiken lätt flyttas över till det intilliggande spåret. Dubbelspår ger mycket större kapacitet än enkelspår eftersom det gör att tågtrafiken kan rulla på i båda riktningarna, fler tåg får plats på spåren, och det blir lättare att utföra järnvägsunderhåll utan att störa trafiken.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Ostkustbanan

Mer i ämnet