Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverkets projektledare Monika Wingård fick svara på många frågor under mötet om den planerade järnvägsdragningen mellan Kubikenborg-Dingersjö Foto: Ylva Holmgren/SVT

Trafikverket höll öppet hus om planerade järnvägsspåret söder om Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen höll Trafikverket öppet hus för de boende som kommer att påverkas av den planerade järnvägsdragningen mellan Kubikenborg och Dingersjö söder om Sundsvall.

Trafikverket planerar att bygga dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall för att öka kapaciteten på Ostkustbanan. Dingersjö – Kubikenborg är en 10 kilometer lång delsträcka i denna dubbelspårsutbyggnad.

Tunnelbygge slopat

Tidigare fanns en tunnel på 930 meter inräknad i planerna, något som i dagsläget inte finns med.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

– Vi har tittat över hur vi bäst löser de krav vi har på oss att kunna köra 250 km/h och då behöver vi en rakare linje än den vi hade tidigare, säger Monika Wingård som är projektledare för stäckan Kubikenborg – Dingersjö.

Passage för vilt och människa

Det fanns många frågor och förslag från de boende i området, en av de förslag som kom in är hur Trafikverket ska lösa övergång för vilt.

– Vi behöver hitta en passage för vilt och människor. Där har vi fått väldigt bra input var den här passagen bör placeras, säger Monika Wingård.

Den preliminära byggstarten och färdigställande är 2028 – 2032.

Hör Monika Wingård berätta om den planerade järnvägssträckan i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skiss över planerad järnvägssträcka Kubikenborg – Dingersjö. Foto: skiss Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelspår Gävle-Härnösand

Mer i ämnet