Symptomen kan nämligen vara ett tecken på en allvarlig blödning.
– Det kan finnas en underliggande blödning. Så därför är det viktigt att man söker vård efter ett barn har slagit huvudet. Speciellt om barnet varit avsvimmat, säger Peter Lindvall som är medicinsk chef på Neurokirurgen i Umeå.
Läs också: Yohanna blev bara sex år
Symptomen förvillande lika
Frågan om sjukvårdens omhändertagande av skallskadade barn har aktualiserats sedan sexåriga Yohanna dog efter att sjukhuset i Örnsköldsvik missat hennes hjärnblödning.
Hon föll med höger sida av huvudet i backen när hon åkte sparkcykel utan hjälm. Men sjukvården misstog hennes symtpom för hjärnskakning. Symptomen för de båda diagnoserna är lika. Men att missta sig kan vara förödande.
– Mår inte barnet bra efter ett skalltrauma så ska man söka sjukvård för en bedömning. Man vill utesluta att det finns något annat än hjärnskakning, säger Peter Lindvall.
Uttalar sig generellt
Han är noga med att han uttalar sig generellt. Han vill inte bli intervjuad om Yohannas fall eftersom det pågår en utredning hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men han säger att det inte behövs mycket våld mot huvudet för att ett barn ska få en blödning.
– Ett ganska lindrigt trauma kan orsaka en blödning. Det är ofta förenat med en mindre skallfraktur. Men hos små barn behövs inte speciellt mycket för att få det. Det kan vara att man faller från en trehjuling, att man faller från några trappsteg i trappen, eller cyklar omkull med en kickbike eller något sådant, säger han.
Det är viktig kunskap för både föräldrar och vårdpersonal.
Symptomen för hjärnskakning och hjärnblödning kan vara förvillande lila. Illamående, kräkningar och att man är allmänpåverkad. Därför är det viktigt att vården utesluter blödning.
SVT: Så även om barnet är vaken kan det vara allvarligt?
– Ja det går inte att utesluta i ett initialskede.
Enkelt att åtgärda
Han säger att ett barn med symptom måste övervakas eller röntgas. För att upptäcka blödningen behövs en skiktröntgen av skallen. Blödningen, epiduralhematom, uppstår mellan hårda hjärnhinnan och skallbenet. Patienterna opereras i Umeå med framgång.
– För oss neurokirurger är det en enkel kirurgisk åtgärd att avlägsna en sådan blödning. Och den är vanligtvis inte förenad med några hjärnskader. Opererar man barnet innan barnet blir för sjukt så blir barnet helt återställt.
Läs också: Chefläkaren kommenterar
Måste röntga
I Yohannas fall har det framkommit i utredningen att det finns en uppfattning inom vården att man ska vara restriktiv med röntgen, särskilt när det gäller barn.
– Det finns en viss restriktivitet när det gäller barn att utsätta dem för röntgenstrålar, kanske lite mer än hos vuxna. Men finns det en misstanke om blödning så ska man röntga. Man ska inte ägna stråldosen en tanke utan man ska ta reda på om det finns en blödning, säger Peter Lindvall.