Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonsson (M) testar BAE Hägglunds stridsfordon 90. Företaget har nu ökat till 2 000 anställda, men det är en expansion som gått under radarn. Allt fokus har varit på olika planerade gröna etableringar i norr. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Ökad efterfrågan på stridsfordon hos BAE Hägglunds skapar högtryck i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Färsk som chef var han tvungen att ta ett tungt beslut – att varsla en stor del av personalen.

Nu, tio år senare, är situationen radikalt annorlunda för Tommy Gustafsson Rask, vd för BAE Systems Hägglunds AB.

På några år har arbetsstyrkan vuxit med 150 procent. Företaget är inne i en uppgång som ser ut att bli långvarig.

Orderboken är stinn, värd 60 miljarder kronor. Förra året omsatte Hägglunds strax över tre miljarder kronor, men inom några år beräknas det ha fyrdubblats – till 12 miljarder.

Det kan bli mer – en kalkyl räknar med sex gånger.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Hur många jobbar på Hägglunds?

Med dagens 2 000 anställda är det här i nivå med vilken batterifabrik som helst – men det är en boom helt utan den stora uppmärksamhet de omtalade gröna etableringarna i norr har fått i media.

Expansionen har gått lite under radarn.

– Ja, jag vet inte riktigt vad det beror på, men vi börjar få lite mer uppmärksamhet nu. Det kan ju bero på att försvarsindustrin blivit en viktig del av landets försvars- och säkerhetspolitik, säger Tommy Gustafsson Rask, vd.

Här testar Sofia bandvagnar åt Hägglunds.

”Vi suger upp arbetskraft”

Företaget växer så det knakar, och det skapar möjligheter men också stora utmaningar för kommunen och det övriga näringslivet.

– Vi har sugit upp väldigt mycket arbetskraft, så Örnsköldsvik behöver få till en inflyttning, annars blir det inte en hållbar utveckling för kommunen, säger Tommy Gustafsson Rask.

Demokratisk rättighet att försvara sig

Samtidigt är frågan om svensk vapenindustri något som återkommande vållat debatt.

– Frågan är komplex, våra produkter kan ju användas i krig och döda människor. Samtidigt är det också en demokratisk rättighet och skyldighet att ha ett försvar som gör att vi kan försvara landet, säger Tommy Gustafsson Rask.

Vad tillverkar bae systems hägglunds?

Hägglunds i Örnsköldsvik har utvecklats till en global vapenjätte med 80 procent av produktionen på export. Företaget ingår i en av världens största vapenkoncerner, brittisk-amerikanska BAE Systems, med 90 000 anställda.

De senaste stora beställningarna på CV90, stridsfordonet som används i Ukraina just nu, kom från Slovakien och Tjeckien.

Tillsammans har de två länderna beställt nära 400 stridsfordon till ett värde av strax under 40 miljarder kronor.

Samarbetet innebär att delar av produktionen kommer göras på plats i Slovakien och Tjeckien där CV90 kommer att slutmonteras.

Samtidigt är trycket så stort just nu att vapentillverkarna i Europa kan få svårt att hinna leverera alla beställningar. Redan idag har BAE Systems Hägglunds ett samarbete kring utveckling av bandvagnar med Tyskland och Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Mer i ämnet