Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleven Folke och kuratorn Erik på Arenaskolan i Timrå om internetfenomenet som oroar många unga. Foto: Per-Erik Ström SVT

Exposekonton allt vanligare – Arenaskolan i Timrå utbildar personalen för att möta problemet

Uppdaterad
Publicerad

Flera elever på Arenaskolan i Timrå har vittnat för lärare om bilder som sprids på elever. Några har även själva blivit utsatta för exponering via så kallade exposekonton.

– Det kan vara allt ifrån bilder som inte är positiva, till bilder av innehåll av andra slag av både våld och annat, säger Erik Sandberg, kurator på Arenaskolan.

Enligt en ny rapport från barnrättsorganisationen Ecpat blir så kallad exposekonton allt vanligare – alltså konton i sociala medier där barn hängs ut till exempel med nakenbilder och som är riktade just till barnens bekantskapskrets. 

Enligt rapporten vet 89 procent av alla barn mellan 10 och 17 år vad ett exposekonto är. Sex av tio har också själva besökt ett.

– Skolan hanterar en hel del samhällsfenomen rent generellt och detta fenomenet har tyvärr en väldigt tråkig baksida, säger Erik.

På Arenaskolan i Timrå upplever kurator Erik Sandberg att man har en bra relation till eleverna då många kommer och berättar om jobbiga situationer.

– Samtidigt finns mer att göra då många elever inte vågar berätta och där har vi någonting att arbeta med.

Hur Arenaskolan har mött problemet

Enligt Erik Sandberg har Arenaskolan bemött problemet genom tre olika sätt.

Dels förs samtal med elever varje dag på olika sätt som i korridorerna och klassrummen för att bygga in det i vardagen. Dels har polisen besökt skolan för att belysa problemet med spridningar av bilder och vad det ger för konsekvenser juridiskt och på andra sätt. Dessutom kommer skolan att arrangera en digitaliseringsutbildning för pedagoger då alla på skolan ska höja sin kompetensnivå.

– Utifrån att det är ett samhällsfenomen så är det lätt tänkt att det är samhällets institutioner som ska hantera dessa frågor och så det är det ju. Men jag vill också vädja till alla vuxna som möter ungdomar, att ta upp de här sakerna för det är ju också ett gemensamt ansvar att skapa en bra och sund miljö vart man än befinner sig, säger Erik Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.