Normalt(2014) och extremt lågt(2017) vattenflöde i Ljungan. Foto: SVT

Extremt lågt vatten i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Nu oroar sig människor som bor längs älven för vad det låga vattenståndet betyder för livet i älven

Vattenflödet i nedre delen av Ljungan är just nu onormalt lågt. De senaste dagarna har det runnit under 30 kubik i sekunden jämfört med normalt vårflöde som kan ligga på flera hundra kubikmeter per sekund. Mattias Danielsson som driver Allsta fiskecamp är upprörd,

– Jag har aldrig sett så här lite vatten så tidigt på året i Ljungan. Det är katastrofalt. Jag har aldrig sett att det varit så lågt på 33 år, berättar han.

Extremt lite vatten

På vattenregleringsföretagen som styr vattenflödet i Ljungan håller man med om att det är extremt låga nivåeer.

– Det körs väldigt lite vatten i älven nu för ett tag. Vi kallar det för mintappning. Det lägsta nivån i älven på de sista 20 åren kan man säga, säger Björn Norell som är hydrolog på Vattenregleringsföretagen.

Vad beror det på att det ser ut så här?

– Det är flera faktorer. Dels så kom snösmältningen igång mycket senare än normalt. Magasinen håller fortfarande på att fyllas av vårfloden som inte är över än. Sedan har det kommit väldigt lite nederbörd under hela våren, säger Björn Norell.

När det är så lite vatten i Ljungan så oroar sig Mattias Danielsson över fiskens fortlevnad.

– Det är många lekplatser som kommer på torra land när de kör under 30 kubik, menar Mattias Danielsson som driver Allsta Fiskecamp.

Lax och havsöring

Vad det betyder för livet i älven vill inte vattenregleringsföretagen gå in på.

– Det är frågor som rör kraftbolagen. Jag jobbar på vattenregleringsföretagen. Den enda vi har hand om är årsregleringen av vattenmagasinen, säger Björn Norell på Vattenregleringsföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.