Få kommuner mäter matsvinn inom äldreomsorgen Foto: TT/SVT

Få kommuner mäter matsvinn inom äldreomsorgen

Publicerad

Livsmedelsverkets har kartlagt matsvinnet inom kommunal verksamhet. Resultatet visar att få har koll på hur mycket mat som kastas inom äldreomsorgen. I Västernorrland är det bara Örnsköldsviks kommun som redovisat ett resultat från sina äldreboenden.

– Kartläggningen visar tydligt att få kommuner mäter matsvinn på äldreboenden. Men de siffror som ändå har rapporterats in tyder på att matsvinnet där är större än i skolan och förskolan, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket.

Mätningarna kan inte bara ge svar på hur mycket som kastas – men också hur mycket som faktiskt äts upp.

– Inom äldreomsorgen är det vanligt med undernäring, här är det extra viktigt att ha koll på hur mycket mat som verkligen hamnar i magen. Genom att mäta hur mycket mat som serveras och mängden matsvinn från serveringen och tallriken kan man ta reda på det. Det är det ultimata kvalitetsmåttet och något vi ser att alldeles för få använder sig av – och något vi pratar alldeles för lite om, säger Karin Fritz.

Skolorna kommit längst

På kommunal nivå ligger skolorna i framkant när det gäller matsvinn. Men det finns enligt Livsmedelsverket förklaringar till att man generellt inte nått lika långt inom äldreomsorgen.

– Troligtvis för att det är vanligt att det är flera verksamheter som är involverade. Om maten inte lagas på plats, utan skickas från ett annat kök kanske det inte finns måltidspersonal på plats på äldreboendena , säger Karin Fritz.

Örnsköldsvik utvecklat egen metod

Örnsköldsviks kommun mäter matsvinn inom skola, förskola och äldreboenden. Där har kostavdelningen jobbat fram en egen metod för matbeställningar inom äldreomsorgen – det handlar om mer detaljerade och individanpassade beställningar. Och det har gett resultat.

– Vi minskade matsvinnet med 25 procent från 2018 till 2019, konstaterar Matilda Sjöberg på kostavdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.