Foto: SVT

Ny modell fick ner matsvinnet med en fjärdedel på äldreboendena i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Mer detaljerade och individuella beställningar har fått ner matsvinnet med 25 procent på Örnsköldsviks kommuns äldreboenden.

– Vi kan göra större anpassningar. Ris och pasta är inte jättepopulärt bland äldre, då kan man beställa potatis eller potatismos istället, säger Sofia Sydh, kostenhetschef.

Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinnet inom kommunal verksamhet visar att få kommuner har koll på hur mycket mat som kastas inom äldreomsorgen. I Västernorrland är det bara Örnsköldsvik som rapporterat in ett resultat från sina äldreboenden.

– Kartläggningen visar tydligt att få kommuner mäter matsvinn på äldreboenden, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket.

Beställer i ”komponenter”

I Örnsköldsvik har man gjort mätningar i flera år och samtidigt utvecklat ett system där avdelningarna beställer maten i så kallade komponenter. Från 2018 till 2019 minskade mängden mat som fick slängas med en fjärdedel. Från 85 gram av en portion istället för 114 gram.

– Man beställer potatis, sås , köttbullar och sallad för sig och kan beställa mer eller mindre av de olika komponenterna. Tidigare kastades det mycket potatis och pasta till exempel, säger Sofia Sydh.

”Skriver upp vad som gillas och inte gillas”

Åsa Johansson, undersköterska på äldreboendet Båtmanstorpet i Domsjö, konstaterar att det tar mer tid att beställa komponenterna separat, men att man kan individanpassa mer – och det blir mindre över.

– Det krävs ett engagemang från personalen, att vi skriver upp vad som gillas och inte gillas – men det är jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.