Även kurslitteraturen bekostas av Landstinget Västernorrland.

Facken vill ha besked om Thelinaffären

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill facken ha svar på varför landstingets tidigare HR-direktör, Lena Thelin, fick ett så förmånligt avtal när hon slutade. Det rapporterar P4 Västernorrland.

Landstingets internutredning konstaterade att avtalet troligen grundar sig på att Lena Thelin inte ansågs tillräckligt kompetent av arbetsgivaren. Nu kräver facken korten på bordet om vad som egentligen hände.

– Är det så att det förekommit någon oegentlighet på arbetstid så måste vi veta det, säger Elisabeth Haraldsson som är ordförande för Saco på landstinget till P4 Västernorrland.

Krisen i Landstinget Västernorrland

SACO kommer, tillsammans med Vårdförbundet, Vision och Kommunal att ställa sina krav i en skrivelse adresserad till regionrådet Erik Lövgren (S) och regiondirektören Margareta Tufvesson.

– Vi kräver ett klargörande av skälen till de förmånliga avtalet, säger Elisabeth Haraldsson till SVT Västernorrland.

Borde ha förhandlats

I den interna utredningen konstaterades även att avtalet borde förhandlats med facket och varit tydligare samt att det borde diarieförts.

Kostade miljoner

När Lena Thelin slutade skrevs ett avtal som beräknas kosta skattebetalarna runt 3,6 miljoner kronor.  3,1 miljoner för lön och liknande under 30 månader,  samt utbildningskostnader på en halv miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet