Arkivbild. Foto: TT

Samarbete lösningen för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks sjukhus har länge tampats med läkarbrist inom akutkirurgin. Nu klarar man bemanningen tack vare Sundsvall och Umeå. Samt stafetter.

– Det fungerar väldigt bra, säger Lars Rocksén, Ångermanlands läkarförening.

Efter en turbulent höst ser det nu ljusare ut för akutkirurgin på Örnsköldsviks sjukhus. Trots att de fast anställda specialistläkarna är nere på en, och denne är tjänstledig till april, har man kunnat lägga ett schema fram till midsommar.

– Det har utarbetats ett samarbete med Umeå, och ett närmare samarbete med Sundsvall än vad vi har haft tidigare, med utbyte av personal och även patienter som kommer hit för att operera sig. På så sätt har vi behållit full verksamhet vid akutkirurgin, säger Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening.

Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening

Kan bli permanent

I Umeå är det ont om vårdplatser, därför är det intressant för Västerbotten att skicka patienter till Örnsköldsvik där tillgången är större.

Kan den här lösningen permanentas?

– Det skulle inte vara en dålig lösning, det kan tvärtom vara bra att ha två enheter som ligger såpass nära varandra som Umeå och Örnsköldsvik gör i ett nära samarbete där vi kan avlasta varandra och stärka varandra.

– Visst vore det en optimal lösning att få hit mer permanent bemanning men samtidigt måste man vara medveten om att både personal och patienter blir mer och mer rörliga. Den statiska arbetsmarknaden som vi haft under 1900-talet är inte på samma sätt i dag. Deltidstjänster på två olika orter är inte alls otänkbart, det kan vara en win-win-situation för båda organisationerna att dela personal.

Chefsrekrytering pågår

I höstas fanns planer på att tillsätta en enhetschef för akutkirurgen. Sedan dess har man haft en tillförordnad chef på halvtid, Lars Näslund, men Lars Rocksén kan nu berätta att rekryteringen av en permanent chef närmar sig.

– Ansökningstiden gick ut i måndags men statusen i övrigt kan jag inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.