Tusentals ägg – många från hotade arter – har hittats av polisen vid tillslag mot männen

Fågelägg i jätterättegång

Uppdaterad
Publicerad

Plundringen var omfattande och pågick under minst sju års tid – imorron inleds rättegången mot tre män som samlat fågelägg i bland annat Stekenjokk på gränsen mellan Västerbotten och Jämtland.

Över 6000 fågelägg, till en stor del från hotade rovfåglar, binds till männen.  Enligt kammaråklagre Stig Anderssoin rör det sig om grovt jaktbrott, alternativt grov jakthäleri,  och grovt jaktskyddsbrott. Förutom i Stekenjokk har den äggjagande trion har även samlat fågelägg i områden längs kusten utanför Härnösand.

Lönnrum i källaren

Huvudmannen kommer från Härnösand och han har samarbetat med två män från Göteborg respektive Vingåker. Hos Härnösandmannen hittade polisen ett lönnrum där hans samling förvarades, 2000 fågelägg, alla prydligt registrerade och sorterade i det hemliga rummet.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Handel med fågelägg är lukrativ och rör sig över alla landsgränser. Ett havsörnsbo med ägg kan vara värt uppemot 70 000 kronor på den illegala marknaden.

Ägg från utdöd fågel

Tpset som fick det hela att rulla igång kom från polisen i Skottland, där den åtalade trion hade haft kontakt med en äggsamlare, och ett jättebeslag i Finland förra året kunde också länkas till den härvan i Sverige. Det finska beslaget omfattade 10 000 ägg från en rad olika arter, många av dom sällsynta och hotade, men fyndet som förvånade den finska tullen allra mest var en låda med ett jätteägg från den s k Elefantfågeln på Madagaskar, utrotad redan någon gång på 15- eller 1600-talet.

Ägget tros vara värt 10-tusentals dollar på den illegala marknaden.

Omfattande utredning

Åtalet, där statens Naturvårdsverk är målsägande, bygger på en mycket omfattande utredning där polisens utredare lagt ett intrikat pussel. Bland annat har elektronisk datummärkning på kamerabilder jämförts med lagrade GPS-koordinater för att binda de tre männen till platserna.

Det blir också en omfattande rättegång – över 20 rättegångsdagar är avsatta för målet.

Ägg som bytesvara

Det tycks dock som om den omfattande plundringen och hanteringen inte gjorts med ekonomisk vinnning för ögonen – istället har trions plundringsresor varit kostsamma och hanteringen har närmast inneburit ett ekonomiskt minus för männen. En ren samlarmani tycks ligga bakom.

I sina mellanhavanden med samlare i andra länder har man helt enkelt använt fågeläggen som bytesvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Mer i ämnet