Foto: Tullverket

Familj sålde alkohol till skolungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i Sundsvall förde in stora mängder alkohol till Sverige och sålde den sedan vidare till framför allt tonåringar. Nu döms bägge till fängelsestraff. Parets tolvåriga dotter ska också ha deltagit i försäljningen.

Det var mannen i paret som gjorde inköpsresor till Tyskland, tullen har noterat 20 resor från januari 2018 till juni 2019. Totalt har 1 800 liter alkohol i form av cider, öl och sprit smugglats över gränsen. Mannen har hela tiden nekat till brott men har inte kunnat ge någon riktig förklaring till varför han besökt Tyskland tjugo gånger. Han har uppgett att han köpt några flak öl som han sålt till vänner, dessa kan sedan ha sålt vidare till ungdomar.

Minderårig försäljare

Kvinnan har enligt domen tagit emot telefonbeställningar, lämnat över alkoholen och tagit betalt. Kunderna har i vissa fall varit under femton år och parets egna dotter, som är minderårig, har deltagit i försäljningen. Själv har kvinnan hela tiden nekat till brott och menat att hon bara lämnat ut alkohol till mannens kompisar.

Vittnesförhören under rättegången tecknar en helt annan bild av verksamheten än parets egen. Inte mindre än tjugosju ungdomar vittnade om att de, eller en kompis, köpt alkohol av paret i deras lägenhet i centrala Sundsvall. Ett vittne berättade även att han köpt av mannen från en bil utanför en festlokal där endast ungdomar i 18-årsåldern uppehöll sig.

Döms till fängelse

Sundsvalls tingsrätt konstaterar i sin dom att makarnas försäljning är särskilt klandervärd eftersom den riktat sig mot ungdomar. Mannen i paret döms nu för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol till fängelse i ett år och sex månader, kvinnan döms för grov olovlig försäljning av alkohol till sex månaders fängelse.

När Tullverket slog till mot parets lägenhet beslagtogs 200 000 kronor i kontanter och 900 liter alkohol. Paret får inte tillbaka det som beslagtagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.