Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är tullens egna bilder från langningscentralen. Foto: Tullverket

Tullen slog till mot langningscentral i Sundsvall – drygt 900 liter alkohol i beslag

Uppdaterad
Publicerad
Tidigt på tisdagsmorgonen slog Tullverket till mot en misstänkt langningscentral i Sundsvall. Drygt 900 liter alkohol togs i beslag.

Tre personer, två män och en kvinna, greps och anhölls. De är misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som de sedan sålt vidare till minderåriga.

– Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är det betydligt fler än så, säger kammaråklagare Marlene Forsman i ett pressmeddelande.

Spaning på huset

Tillslaget kunde göras efter en tids spaning som visade ett tydligt mönster. Under helgkvällar kom en strid ström av mopedbilar och mopeder till ett flerfamiljshus i centrala Sundsvall. Ungdomar som klev in i porten tomhänta kom en stund senare ut genom dörren med svarta sopsäckar i händerna.

Foto: Tullverket

Unga köpare

Den yngsta som handlat av spriten uppges vara 14 år. I centrum för den illegala sprithandeln står ett gift par, en man och en kvinna i 30-årsåldern. Tullverket misstänker att smugglingen pågått i nästan ett och ett halvt år.

– Precis hur mycket alkohol de tagit in och sålt vidare vet vi inte ännu, det får den fortsatta utredningen visa. Men att döma av vad vi sett så här långt så har det varit en omfattande verksamhet, menar Anna Abrahamsson som är projektledare vid tullkriminalen i Sundsvall.

Köpt i Tyskland

Enligt Tullen ska mannen kört till Tyskland någon eller några gånger i månaden för att återvända till Sundsvall med alkohol som handlats billigt i gränsbutiker i norra Tyskland.

Förutom vin och sprit tog tullen 500 liter starköl i beslag. Foto: Tullverket

Vid husrannsakan beslagtog Tullverket runt 100 liter sprit, 350 liter cider och 500 liter starköl. Mannen och kvinnan är misstänkta för grov smuggling samt grov olovlig försäljning av alkhohol.

Ytterligare en person, en man i 25-årsåldern, är misstänkt för medhjälp till försäljningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer