Nu får pappa vara med på gruppkramen. Han har släppts ur förvaret i Gävle och familjen får en frist på obestämd tid. Foto: SVT/Privat

Familjen är återförenad – men bara tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningshotet hänger fortfarande över trebarnsfamiljen i Sundsvall, men de har fått en tillfällig frist.

– Barnen blev så glada att de skrek, säger Manwai Lau, barnens mamma.

Utvisningsbeslutet står fortfarande fast, pappan ska utvisas till sitt hemland och mamma Manwai Lau och de tre flickorna till mammans hemland. (De vill inte vi ska berätta från vilka länder de kommer på grund av risk för repressalier om de återvänder). Det finns ingen garanti för att familjen kan återförenas om de skiljs åt.

Oroliga månader

Det har varit två oroliga och sorgsna månader sedan pappan hämtades av polis och låstes in i slutet av februari. Glädjen var desto större nu när barnen äntligen fick återse honom.

– Barnen blev så glada och skrek. Linnea var lite blyg, men sen kramade hon pappa jättehårt, berättar Manwai.

Anmäla sig hos polisen

Det är polisen som fattat beslut om att frige pappan under förutsättning att han anmäler sig hos polisen två gånger i veckan.

– De kan göra den bedömningen om personen i fråga inte medverkar till utvisningen, säger Sofia Öhnvall Lindberg, presskommunikatör Migrationsverket.

Nu hoppas familjen att Migrationsverket ska ompröva utvisningsbeslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.