Hör fältassistent Annika Karlsson berätta om hur unga flickor i Sundsvall lockas att sälja sina kroppar. Foto: SVT

Unga flickor får cigarett i utbyte mot klapp på rumpan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga flickor i Sundsvall lockas in i prostitution genom att sälja sin kropp i utbyte mot alkohol och droger. Den yngsta som kommit till fältassistenternas kännedom är tolv år.

Enligt fältassistenterna i Sundsvalls kommun handlar det i regel om flickor från 13 år och uppåt. De är i den åldern då de är nyfikna på att testa alkohol och droger.

– Det finns ”vänliga” själar som erbjuder det här till en början, men sen ska det betalas tillbaka. Då är det tjejer som inte har inkomst att betala igen, som går över gränsen och låter någon ta på någon del av kroppen, säger fältassistent Annika Karlsson.

Till slut handlar det om våldtäkt

Hon har sett en ökning av unga tjejer som utnyttjas sexuellt senaste året och är oroad över utvecklingen.

– Om man inte kan köpa cigaretter själv, kan man få en cigarett för att någon får ta en på rumpan, berättar Annika Karlsson.

Det är något fältassistenterna själva har sett hända. Sedan flyttas gränsen och till slut handlar det om att unga flickor tillåter samlag.

– De förstår inte själva att det är våldtäkt i den bemärkelsen, utan ser det som att om de får en drog eller piller också kan de betala med det här, säger Annika Karlsson.

Stort mörkertal

Fältassistenterna är ute kvällstid och nattetid och möter ungdomar i riskzonen. Det är genom nära kontakt med ungdomar i olika åldrar och aktörer som jobbar med ungdomar, som de har fått inblick i vad som pågår.

– Man lägger pussel. Vi får en uppgift där och en uppgift på annat sätt, säger Annika Karlsson.

Hon menar att mörkertalet är stort. Flickor som utnyttjas vill sällan göra någon polisanmälan.

– Flickorna som är utsatta ser det som mer viktigt att inte skvallra. De sätter mer värde i vad andra ska tycka, än i sin egen kropp, säger Annika Karlsson.

Hit kan du vända dig:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.