I länets mest populära bröllopskyrka, Själevad, har man nu öppnat upp för fler vigslar i sommar, för att möta den ökade efterfrågan. Prästen Zandra Zinner berättar mer i klippet. Foto: SVT

Färre giftermål under pandemin – länets kyrkor förbereder för bröllopssommar

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att många skjutit på bröllopet och siktat in sig på den kommande sommaren. I Västernorrlands mest populära bröllopskyrka, Själevad, har man nu öppnat upp för fler vigslar i sommar.

– Vi möter intresset med att erbjuda fler tider, säger Zandra Zinner, präst i Själevads distrikt.

Vigslarna i Sverige minskade med 20 procent ifjol och många har valt att skjuta på bröllopet i väntan på att restriktionerna ska lätta.

Trenden är densamma i Själevads kyrka i Örnsköldsvik, länets mesta vigselkyrka, som hade rekordfå vigslar i fjol.

Coronaviruset i Västernorrland

Högtryck väntas till sommaren

Men till sommaren väntas det bli högtryck – förutsatt att coronarestriktionerna lättar. Redan nu har 34 par bokat in sig och många fler har visat intresse, men avvaktar utvecklingen med pandemin.

Själevads kyrka utökar därför från fyra till sex vigslar på lördagarna under sommarmånaderna för att möta den ökade efterfrågan.

Prästen Zandra Zinner berättar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet