Beskedet att Norrskog lägger ner sågen i Östavall med drygt 100 anställda har utlöst febril aktivitet i Ånge. Nu ska företaget Permascand, med 130 anställda, besöka Östavall. Foto: Eva Harström/SVT

Febril aktivitet i Ånge efter nedläggningschocken

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Norrskog lägger ner sågen i Östavall med drygt 100 anställda har utlöst febril aktivitet i Ånge. Kommunen har bildat en krisgrupp och man har vänt sig regionen för att få hjälp och stöd. Nu på måndag kommer Ånges största privata arbetsgivare besöka sågen

Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S)  ingår tillsammans med oppositionsrådet, moderaten Anders Mjärdsjö samt kommun- och näringslivscheferna i en nybildade styrgrupp som ska arbeta med Östavallsfrågan.

I det allra första läget handlar det om att skaffa sig en en ordentlig överblick av läget, menar Anders Mjärdsjö.

Östavallssågen

– Nedläggningsbeskedet skapar naturligtvis en massa oro och och ger upphov till spekulationer. I det läget gäller det att vi inte förhastar oss och lovar för mycket, säger han.

Kraftsamling nästa vecka

Förhoppningen är att kunna ordna ett möte i slutet av nästa vecka där Norrskog, Ånge kommun, facken och Arbetsförmedlingen ska finnas på plats i Östavall.

Enligt arbetsförmedlingen i Ånge är arbetsmarknadsläget relativt gynnsamt och det finns i dagsläget arbetsgivare som behöver anställa.

– Det finns ett behov, men inte så det täcker 110 personer, säger Sten-Ove Danielsson.

Och redan på måndag kommer företaget Permascand till Östavall för att träffa personalen.  Permascand har expanderat rejält de senaste åren och är i behov av att nyanställa.  Företaget har sitt säte i Ljungaverk och tillverkar elektroder för den elektrokemiska industrin,

Insatser från regionen

Anders Mjärdsjö berättar att man även vänt sig till Region Västernorrland om situationen.  De första diskussionerna handlat om utbildningsinsatser.

Är ni beredda att hjälpa Ånge i den här situationen?

– Absolut, säger Sara Nylund (S), vice ordförande i regionstyrelsen, vi har ju ett kompetensförsörjningsansvar i regionen, säger hon.

– Vi ska göra allt vi kan nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet