Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lätt att handla när man inte har pengar på kontot” – hör skuldrådgivaren Elin Hanson Lööw om ungas allt större skulder, och hör vad Härnösandsbor tänker om utvecklingen. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Unga har allt större skulder i fem av sju kommuner i Västernorrland

Publicerad

Ny statistik från Kronofogden visar att invånare i Västernorrland i åldrarna 18-34 år har större skuldbelopp hos Kronofogden idag än 2020. Största ökningen har skett i Härnösand.

Utvecklingen gäller alla kommuner i Västernorrlands län förutom i Kramfors och Ånge där skuldbeloppen i genomsnitt har minskat med 8 procent. Däremot visar den nya statistiken att färre kvinnor skuldsätter sig i alla sju kommuner.

Sämre förberedd

– Vi har haft det rätt gott en bra tid. Och de som är under 34 år har inte upplevt en inflation som vi har idag och då är man kanske sämre förberedd på ekonomiska påfrestningar, säger Elin Hansson Lööw, budget- och skuldrådgivare på Härnösands kommun.

 – Inflationen har påverkat alla och har man inte en stor lön, eller är van att spendera hela lönen, så är det lätt att komma efter när mat, bensin, och el har blivit dyrare. Det är också lätt att få snabblån med höga räntor som har skapat en konsumtionskultur även fast man inte har råd, säger hon.

Fler söker skuldrådgivning

Kommunen har sett en ökning på omkring 20 procent av antalet som söker skuldrådgivning men kan inte se i vilka åldersgrupper ökningen har skett. Elin Hansson Lööw råder den som är ekonomiskt pressad att söka hjälp i tid.

– Det bästa är att söka rådgivning så snart som möjligt. Vi är här för att hjälpa, säger hon och påpekar att alla kommuner har skuldrådgivare som det är gratis att vända sig till.

I klippet: Hör hur Härnösandsbor reagerar på att unga vuxnas skuldbelopp har ökat med 50 procent på två år i deras kommun.

Kommuner där 18-34åringar har större skuldbelopp:

1. Härnösand 50%

2. Sundsvall 35%

3. Sollefteå 34%

4. Örnsköldsvik 24%

5. Timrå 5,2%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.