Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kronofogden: ”Det är ett rop på hjälp” – rekordmånga unga länsbor vill bli av med skulder Foto: Per-Erik Ström, SVT

Dramatisk ökning av unga länsbor som söker skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i Västernorrland försöker bli av med sina skulder hos Kronofogden genom så kallad skuldsanering.

– Det är oroande. Det är ingen bra trend att vi får unga sökande till skuldsanering, säger Fredrik Abrahamsson sektionschef på skuldsaneringen hos Kronofogden.

Förra året ansökte 770 personer i Västernorrland om skuldsanering. En ökning med 36 procent jämfört med 2019, den högsta siffran hittills. Men ökningen är skärskilt stor bland unga vuxna mellan 18 och 30 år. De står för mer än en fördubbling, 132 procent i Västernorrland och som i riket i stort 124 procent.

– De vill ju komma ur sin skuldproblematik. Och det får vi se till att de gör, sen om det är Kronofogden som ska hjälpa med skuldsanering är inte lika säkert. Skuldsanering kanske inte är förstahandsalternativet, säger Fredrik Abrahamsson sektionschef på skuldsaneringen hos Kronofogden.

Bör kunna betala tillbaka själva

För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för att förbättra sin situation.

– Är man ung och inte har så stora skulder. Då räknar vi med att man bör kunna betala tillbaka dom här skulderna, som hamnar i 50 000-60 000-kronorsklassen, säger Fredrik Abrahamsson.

– Skolan måste ta ett ansvar och utbilda våra unga. De som ska förberedas för vuxenlivet och kunna hantera sin vardagsekonomi. Det här är inte bra att det ser ut på det här sättet, fortsätter Fredrik Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.