Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Festivaler ska bli tryggare

Publicerad

Flera myndigheter ska nu samverka för att skapa tryggare festivaler i sommar.

Det är Länsstyrelsen i Västernorrland som tagit initiativ till att arbeta enligt metoden ”Trygga säkra evenemang” som tidigare använts i Stockholm.Samverkansmodellen ska nu användas av Polismyndigheten, Härnösands kommun och sommarens festivalarrangörer i Västernorrland.

Beprövad modell

​Syftet är att förebygga att festivalbesökare blir utsatta för brott, som exempelvis sexuella övergrepp.

– Vi har valt att arbeta efter den metoden då den är en beprövad samverkansmodell som är framtagen av Brottsförebyggande rådet. Vi hoppas på att det här ger det utfall vi vill att besökarna ska känna att de får med sig en rolig upplevelse av besöket, säger Ulrika Viklund, länsstyrelsen, som är initiativtagare till samarbetet i ett pressmeddelande.

Personal samlas

Under fredagen samlas personal från festivalarrangörer, stadsfester, poliser, räddningstjänst, ordningsvakter samt personal som kommer i kontakt med ungdomar.

– Erfarenheter från tidigare somrar där unga flickor blivit utsatt för sexuella ofredanden och övergrepp i samband med besök på festivaler i länet är en anledning till att vi nu samlar oss och tillsammans tittar på hur vi kan förebygga att dessa brott begås, säger Andreas Dahlbom från polisen i Södra Ångermanland som är med och arrangerar träffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.