Fick stroke på sjukhus – upptäcktes efter en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Medicinkliniken vid Sollefteå sjukhus kritiseras nu av IVO efter att man missat att en kvinna fått en stroke.

En kvinna som var inlagd på Sollefteå sjukhus fick ett kraftigt anfall av huvudvärk och blev okontaktbar. En anhörig kallade på läkare och framförde misstankar om stroke.

Läkaren undersökte kvinnan och hittade tecken på gamla infarkter men ingen ny.

Blev sämre

Kvinnans tillstånd förvärrades, talet gick från sluddrade till att försvinna helt, hon kunde inte längre stå, gå eller äta själv.

De anhöriga oroades över hennes tillstånd och ville ha kompletterande undersökningar men läkaren ville rådfråga en kollega och framförde psykiska orsaker som sin främsta teori.

Tog ledigt

Enligt anmälan till IVO gick läkaren gick sedan på långledighet. När en ny läkare tog över hade det gått en vecka sedan anfallet. Nu gjordes en ny undersökning och man fann då att kvinnan drabbats av en stroke som inträffat mindre än 7-10 dagar tidigare.

Sjukhuset kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu verksamheten vid Sollefteå sjukhus eftersom det funnits brister i journalföring vad gäller patientens tillstånd, vidtagna åtgärder och uppföljning. IVO konstaterar också att det saknats dokumentation om vårdplanering av såväl sjuksköterskor som läkare. IVO bedömer att kvinnans vård fördröjts men kan inte med säkerhet säga att det påverkat sjukdomsförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.