FilmFest Sundsvall visar runt 70 filmer i helgen från hela världen Foto: SVT

Nu blir det Film Fest (i) Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls första filmfestival började med Norrland shorts.

Filmskapare berättade om sina verk och om sina kommande projekt.

– Det är pengar som är svårigheten, säger Jonathan Norberg, filmskapare från Sundsvall.

Första upplagan av Film Fest Sundsvall äger rum på Filmstaden och i Teaterkvarteret, samt med programpunkter på Mittuniversitet, Pipeline och ABF, 12-15 april 2018. Runt 70 filmer kommer att visas.

 – Vi tyckte att det behövdes en till filmfestival framför allt i norra Sverige. Som tar ett grepp kring dels all den fantastiska film som kommer från Norrland men även lyfter fram nordisk film och internationell film, säger festivalens projektledare Andreas Fock.

Hedersgäst

Länets tyngsta filmskapare Solveig Nordlund är hedersgäst på festivalen. Hon är en Höga kustenbaserad regissör, manusförfattare, skribent och översättare. Två av Solveigs filmer kommer att visas under fredagskvällen. Mannaminne, om nyligen bortgångne konstnären Anders Åberg samt Guldbaggenominerade och internationellt prisade Comedía Infantil, baserad på Henning Mankells roman.

Norrland Shorts

Jonathan Norberg kommer från Sundsvall och har hållit på med kortfilmer i några år och han är på plats för att berätta om sitt filmskapande och sitt kommande projekt ”Var är vargen”.

 – Det är en kortfilm som jag ska spela in i sommar och den kommer att bli ungefär 15-20 minuter lång. Den handlar om en Alzheimersjuk kvinna som orsakar en förödande olycka, berättar Jonathan Norberg.

Vad finns det för svårigheter när man ska göra en kortfilm?

–  Det är pengar som är svårigheten. Att få ihop pengar och att få pengarna att räcka till, säger Jonathan Norberg

Anna Erlandsson som kommer från Jämtland fick guldbaggen 2004 för kortfilmen ”Glenn, the great runner”, berättar om sin kommande film och om sina tidigare kortfilmer men hon är även på festivalen för att få inspiration och träffa likasinnade.

– Jag tycker att det är roligt att se andras projekt. Jag har ju en färdig idé men det är kul att få lite input. Varje gång man pratar om något så kan man ju ta till sig kritik eller det som är bra och bygga vidare på det. Det är alltid bra att se mycket film, säger Anna Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.