Foto: SVT, Pressbild

Finansministern om Skatteverkets flytt: ”Deras eget beslut”

Publicerad

30 statliga tjänster till Härnösand.

Men i Ramsele riskerar statliga jobb att försvinna.

– Det är myndigheterna själva som fattar beslut exakt var de ska placera sin verksamhet. Riksarkivet tittar ju på hur de ska sköta sin verksamhet framöver, säger finansministern Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter Västernorrland.

Skatteverket kommer att etablera arkivverksamhet och antagligen myndighetens postmottagning i Härnösand. Det handlar om totalt 20-30 nya tjänster.

Det är Skatteverket själva som tagit beslutet att flytta delar av sin verksamhet till staden.

– Jag tycker att det är oerhört glädjande och det är ju för att Härnösand verkar vara ett bra ställe att bedriva arkivverksamhet på. Här finns både möjlighet att få mark och också mycket kompetenta människor som kan den här verksamheten, säger finansministern Magdalena Andersson (S).

Statliga jobb i Ramsele kan försvinna

Regeringen har en uttalad ambition att utlokalisera statliga jobb i hela landet. Men samtidigt hotas 15 statliga jobb i Ramsele när Riksarkivet måste spara.

– Det är Riksarkivet själva som bereder den frågan, de har haft stora underskott som de behöver få koll på naturligtvis, säger finansministern.

– Det vi i regeringen säger är att det ska finnas jobb i hela landet och vi har en väldigt tydlig övergripande styrning till våra myndigheter att det är viktigt att man har verksamhet i hela landet. Men samtidigt är det myndigheterna själva som fattar beslut exakt var de ska placera sin verksamhet. Riksarkivet tittar ju på hur de ska sköta sin verksamhet framöver.

”Kommer titta på alla saker”

Fler statliga jobb kan vara på väg till Härnösand. Finansdepartementets utredningen är ute på remiss och svaren från de berörda myndigheter ska komma den 24 februari.

Hur tungt väger deras ord hur det blir i slutändan?

– Regeringen kommer att titta på alla de saker som har kommit in och sedan ta ställning, säger Magdalena Andersson.

Se och hör finansministern om Skatteverkets besked i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.