Foto: Fredrik Israelsson

Fisken dör i Ljungan – bölder och svampangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt belastade Ljungan har återigen drabbats av ett sjukdomsutbrott bland fisken. Stora öringar med bölder och svampangrepp simmar apatiskt omkring i väntan på att dö.

Efter att tillståndet för laxen i Ljungan betraktades som katastrofalt efter flera års fiskdöd och utebliven återväxt fanns förhoppningen om att årets rikliga uppgång av fisk skulle klara sig undan sjukdom men tyvärr blev det inte så. Nu simmar stora fiskar apatiskt runt i lugnvattnet där de normalt inte ska vara med bölder och omfattande svampangrepp på kroppen.

Öringar drabbade

Än så länge ser det mest ut att vara havsöringar som drabbats men med den situation som råder är det knappast troligt att laxen kommer att klara sig. Om sjukdomarna slår ut fisken innan leken är reproduktionen i fara. Det gäller framförallt älvens bestånd av vildlax.

Fiskdöd i Ljungan

– Vi får hoppas att fisken hinner leka, säger Kenneth Ottosson som är fiskerikonsulent med ansvar för återväxten och sportfisket i Nedre Ljungan.

Fisken analyseras

Kenneth Ottosson har skickat prover från sjuk fisk som fångats för någon vecka sedan till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, men ännu inte fått något svar. I nuläget vet man inte vad som orsakat sjukdomsutbrottet och fiskdöden men precis som vid tidigare utbrott misstänker man att de synliga symtomen beror på någon bakomliggande orsak.

– Det är något som är fel, konstaterar Kenneth Ottosson.

Sjukdomsutbrotten i Ljungan dök upp på 70-talet och förekommer då och då i de flesta svenska älvar, men i varierande omfattning. Ljungan har många gånger drabbats extra hårt och för att inte riskera att älvens laxstam ska dö ut är laxen fredad från allt fiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet