Fler björnar får skjutas vid årets jakt i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Under årets björnjakt får 75 björnar skjutas i Västenorrland. Det är ökning med 35 björnar jämfört med i fjol.

Länsstyrelsen uppger att anledningen till den höga tilldelningen är att den senaste björninventeringen tyder på att länets björnstam ökat kraftigt de senaste åren och nu ligger runt 440-450 björnar. Det är trots flera år av högre tilldelningar vid jakten.

– Med tanke på björnstammens nuvarande storlek samt att färre björnar dött av andra orsaker än jakt räknat från oktober 2020 anser Länsstyrelsen att 75 björnar är ett väl avvägt antal för årets björnjakt. Länsstyrelsen ambition är att sänka nuvarande björnstam succesivt mot de mål om 175 – 242 björnar som länets Viltförvaltningsdelegation beslutat. Även om skadenivån stadigt legat på en låg nivå trots fler björnar än förvaltningsmålet måste vi även väga in människors oro för björnarnas närvaro, säger Lars Wiklund, viltvårdare vid Länsstyrelsen Västernorrland i ett pressmeddelande.

Fler honor i stammen

Främsta anledningarna till att antalet björnar ökar anses vara att andelen könsmogna honor har vuxit i stammen samt att Västernorrlands län gränsar till tre andra län som har täta björnstammar.

Årets jakt pågår under tiden 21 augusti – 15 oktober. Hela länet utgör ett jaktområde och inte som tidigare uppdelat i zoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.